DEH

DEH

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΗ-Αλουμίνιον, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της νέας παράτασης;

 
 
Για περισσότερα από πέντε χρόνια, η ΔΕΗ και η Αλουμίνιον βρίσκονται στο τραπέζι των... «διαπραγματεύσεων», συζητώντας το αυτονόητο: Ότι δεν μπορεί η – εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να πουλάει ρεύμα στη θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου σε τιμή κάτω του κόστους... Δηλαδή, με ζημία...!
Οι πρόσφατες εξελίξεις με τη διαιτησία διατήρησαν αυτό το καθεστώς, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις συζητήσεις, ώστε να βρουν τη... «χρυσή τομή» και να προχωρήσουν στη σύναψη και υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Με απόφασή του, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς και – όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - «κατά συνέπεια την αναστολή εφαρμογής της παύσης εκπροσώπησης των μετρητών της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. μέχρι την ημερομηνία αυτή».
Και, μπορεί η ΔΕΗ να επισημαίνει ότι «η παράταση αυτή δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, την παράταση ή ανανέωση οποιωνδήποτε προκυπτόντων όρων τιμολόγησης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. μετά την 31.12.2013», με αυτή όμως την απόφαση, εγείρονται δύο βασικά ερωτήματα:
Ποιος θα πληρώσει το κόστος της - συνεχιζόμενης για ακόμα ένα μήνα – προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ σε αυτές τις ασύμφορες για τη δημόσια – και εισηγμένη - επιχείρηση τιμές ; Θέλουμε να ελπίζουμε πως δεν θα το φορτωθεί για ακόμα μια φορά ο καταναλωτής, μέσω αυξήσεων στα τιμολόγια (θυμίζουμε τις εκθέσεις μεγάλων οίκων, όπως η Goldman Sachs, για τις επιπτώσεις της απόφασης της διαιτησίας στα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ);
Και, αφού εδώ και πέντε χρόνια συζητούν και διαπραγματεύονται για να βρουν λύση οι δύο πλευρές και δεν τα έχουν καταφέρει, ο ένας μήνας επιπλέον προς τι θα βοηθήσει;
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους παρατάσεις περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση και οδηγούν σε σοβαρά και επικίνδυνα αδιέξοδα, παρά λύνουν το πρόβλημα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: