DEH

DEH

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

AΔΜΗΕ: ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!


του Δημήτρη Ψευτογκά
Περιφερειακός Σύμβουλος
Την αντίθεσή τους για το Σχέδιο Νόμου πώλησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.) και της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ – μετοχοποίηση 17%), εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου,σε μια εξάωρη  έκτακτη συνεδρίαση του σώματος, που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης 24 Δεκεμβρίου, παραμονής των Χριστουγέννων.

Η συνεδρίαση κατέληξε μετά βασανιστική σύνθεση σε ομόφωνη απόφαση δράσεων και εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη για τις περαιτέρω κινήσεις.
Στην συνεδρίαση και πριν κλείσει ο κ. Περιφερειάρχης, ζήτησε και πήρε τον λόγο ο Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ψευτογκάς, ο οποίος είπε τα εξής:
” Κύριε πρόεδρε,
παρόλο που δεν ανήκω σε ενεργειακό Δήμο, παρόλο που η Περιφερειακή μου Ενότητα δεν απόλαυσε ούτε απολαμβάνει προνομίων από την ΔΕΗ, δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός σε τούτο το κορυφαίο ζήτημα.
Δεν είναι θέμα που αφορά την Πτολεμαΐδα ή την Κοζάνη, είναι θέμα που αφορά τον κάθε πατριώτη, είναι θέμα εθνικό!
Έτσι το βλέπω και αυτή είναι η εκτίμησή μου.
Τιμώ την υπογραφή μου για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου και δηλώνω παρών σε αυτή την πρωτοβουλία, σε αντίθεση με άλλους Περιφερειακούς Συμβούλους και Αντιπεριφερειάρχες που εντάχθηκαν ασμένως στο εορταστικό κλίμα των ημερών και απουσιάζουν.
Θεωρώ ότι τέτοιες μεγάλες στιγμές δίνουν νόημα στην συμμετοχή μας ως εκπροσώπων και  εκφραστών της περιφερειακής συνείδησης και βούλησης.
Υπέγραψα την πρόταση και είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι οι βασικοί παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, οι ενεργειακοί πόροι, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα κλπ πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα και να βρίσκονται υπό κοινωνικό έλεγχο.
Λόγοι εθνικοί, κυριαρχίας,ανεξαρτησίας και ασφάλειας, λόγοι αναπτυξιακοί, κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, επιβάλλουν αυτόν τον χαρακτήρα.
Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν πολιτικές ισόρροπης ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής του πλούτου.
Σημαντικότατος είναι ο ρόλος των δικτύων είτε πρόκειται για ενέργεια είτε για επικοινωνία είτε για μεταφορές, οδικοί άξονες, σιδηρόδρομοι κλπ
Ιδιαίτερα στην ενέργεια και μάλιστα στην ηλεκτρική, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που κάνει τα δίκτυα μεταφοράς της, ύψιστης στρατηγικής σημασίας:
Δεν αποθηκεύεται!
Άρα όση ενέργεια και αν παράγει κάποιος είτε αυτός είναι ιδιώτης είτε μονοπωλιακή θυγατρική, που τους φοβούνται κάποιοι ιδεολογικά αγκυλωμένοι, δεν μπορούν να εκβιάσουν στην τιμολόγηση άν δεν ελέγχουν το δίκτυο και τις διεθνείς διασυνδέσεις αγοράς ή πώλησης.
Δεν θα μας παραξενέψει καθόλου άν στο μέλλον επιβληθούν τιμές ανά γεωγραφικό διαμέρισμα ή αν στρατηγικής σημασίας νησιά μας είναι αφιλόξενα λόγω κόστους διαμονής στους γηγενείς…Τέτοιους και χειρότερους κινδύνους θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον
 με την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ και την απώλεια του δημοσίου ελέγχου επ’ αυτών.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι το υψηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης  με πολλαπλές συνέπειες.
Οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια που χρειάζεται επέκταση ή κατασκευή νέου δικτύου θα είναι απαγορευτική για τον μικρό και μεσαίο αγρότη, βιοτέχνη ή βιομήχανο ή για μια επέκταση ή δημιουργία νέων οικισμών, πανεπιστημίων, νοσοκομείων κλπ μή εξαιρουμένων των πλέον αδύναμων των οικιακών καταναλωτών!
Επίσης η αποφυγή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την δίοδο μέσα από οικισμούς και πόλεις π.χ με την υπογειοποίηση θα είναι αποτρεπτική λόγω κόστους που δρά περιοριστικά επί των κερδών.Η πλήρης ιδιωτικοποίηση αφαιρεί τελείως τον κοινωνικό χαρακτήρα αφού θα έχει μετατρέψει ένα αγαθό σε απόλυτο και εκβιαστικό προϊόν!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ανάχωμα στην εκποίηση του εθνικού πλούτου, γιατί περί τέτοιας πρόκειται η περίπτωση πώλησης της ΑΔΜΗΕ, είναι τα δίκτυα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί πρέπει να εστιάσουμε τον αγώνα μας: Παραμονή του δημόσιου χαρακτήρα με μεθοδικές κινήσεις και στρατηγικές επιλογές.
Δεν θα διαφωνήσω με το σύνολο και το πνεύμα της εισήγησης του συναδέλφου του Γιώργου του Αδαμίδη. Θα προτιμούσα, βέβαια, να μην υπάρχουν ονομαστικές αναφορές παρά μόνο οι πολιτικές.
Σε έναν αγώνα ψάχνουμε για πολύτιμους συμμάχους όχι ανασκαλεύοντες το παρελθόν αλλά οραματιζόμενοι το μέλλον.
Επίσης οι προτάσεις αγωνιστικής δράσης του υποψήφιου Δημάρχου Πτολεμαϊδας του κ. Ζαραφίδη  και του Π.Σ, του Παναγιώτη του Πλακεντά είναι ένα καλό πλαίσιο που μπορούμε να συμφωνήσουμε απόψε μη αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη πρόταση κατατεθεί.
Κύριε Πρόεδρε. κύριε Περιφερειάρχη,
Αναδείξαμε ένα θέμα πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, πριν γίνει εφιαλτική πραγματικότητα και τετελεσμένο γεγονός!
Τέτοιες μέρες πάνε να μας πιάσουν στον ύπνο!
Μας δίνεται μια ακόμη ευκαιρία -και θα την εξαντλήσουμε- για  να  μην τα καταφέρουν!”
Δημήτρης Ψευτογκάς
Υστερόγραφο:Σε 700 εκ. ευρώ υπολογίζουν την αξία του δικτύου….Θα πωλήσουν κοψοχρονιάς! Δείτε τα:
Κύρια οικονομικά μεγέθη του δικτύου Διανομής:
- Επενδύσεις (Ετήσιες δαπάνες επενδύσεων)  308 εκ. €.
- Εκμετάλλευση (Ετήσιες λειτουργικές δαπάνες) 411 εκ. €.
- Ετήσια έσοδα από χρήση δικτύου  771 εκ. €.
- Πάγια Δικτύων Διανομής με αναπόσβεστη αξία 4,4 δις €.

Δεν υπάρχουν σχόλια: