DEH

DEH

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Έκδοση της τελικής ασφαλιστικής κάλυψης δανείου, ποσού € 739 εκατ. για τη Νέα Λιγνιτική Μονάδα "Πτολεμαΐδα V"

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης σχετικά με την υπογραφή ομολογιακού δανείου ύψους € 739 εκατ. με κοινοπραξία ξένων τραπεζών για τη μερική χρηματοδότηση της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V», η ΔΕΗ ΑΕ ενημερώνει ότι εκδόθηκε η τελική ασφαλιστική κάλυψη από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων EULER HERMES και ότι όλες οι προϋποθέσεις εκταμίευσης του δανείου έχουν ικανοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ εξασφάλισε ομολογιακό δάνειο ύψους € 739
εκατ. με κοινοπραξία ξένων τραπεζών και ετήσιο συνολικό κόστος κοντά στο 5% που θα υποστηρίζεται από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes. Ένα τέτοιου μεγέθους δάνειο αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν διεθνείς οργανισμοί τόσο ως προς το συγκεκριμένο έργο και την Εταιρεία αλλά και ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Οι δράσεις και απαιτούμενες διαδικασίες σχετικά με την υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού ενεργειακού έργου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει καταρτίσει η Εταιρεία.

Σημείωση προς τους συντάκτες :

Η νέα Μονάδα, συμβατικής αξίας περίπου € 1,4 δις, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια και είναι η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Η νέα λιγνιτική μονάδα θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαϊδα.

Η Μονάδα V θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς η νέα μονάδα θα αντικαταστήσει παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες και θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη (κατά 40%), εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.

Επιπλέον, η νέα Μονάδα V αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.

Τέλος, η νέα Μονάδα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ με την ουσιαστική ανανέωση του στόλου των εγκατεστημένων Μονάδων, καθώς το κόστος λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: