DEH

DEH

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Κριτική ΕΣΑΗ κατά ΔΕΗ. ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ

Οξεία κριτική στη ΔΕΗ ασκούν οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και με αφορμή την πρόσφατη επίθεση του προέδρου της δημόσιας επιχείρησης κατά της ΡΑΕ και του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας, τονίζουν πως στόχος της εταιρίας είναι η διαιώνιση του μονοπωλίου.
Κριτική ΕΣΑΗ κατά ΔΕΗ
Πιο συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας καυτηριάζει για τη στάση του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού με τις δηλώσεις του στην πρόσφατη ημερίδα του σωματείου των εργαζομένων “Σπάρτακος”:
“Καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό είναι το δόγμα της διοίκησης της ΔΕΗ, όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της, στην ημερίδα του «Σπάρτακου» για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό. Επίθεση κατά πάντων: των ανεξάρτητων παραγωγών, της ΡΑΕ, των κανόνων της αγοράς και των εθνικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων”, επισημαίνει ο ΕΣΑΗ και υπογραμμίζει την τακτική της ΔΕΗ για περιορισμό του ανταγωνισμού: “Η ΔΕΗ κατέχοντας το μονοπώλιο των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων στη χώρα, επιχειρεί – όπως όλα τα μονοπώλια – να διαιωνίσει αυτό το πλεονέκτημα, εφαρμόζοντας κατά το δοκούν τις αποφάσεις της ΡΑΕ. Ενδεικτικό αυτής της συμπεριφοράς της ΔΕΗ είναι ότι αγνοεί πλήρως και δεν εφαρμόζει, ούτε κατ' ελάχιστον, τις αποφάσεις των θεσμικών αρχών και του λειτουργού της αγοράς για αναλογική κατανομή του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Για τη ΔΕΗ, πάντοτε για τα προβλήματα της, φταίνε οι άλλοι. Σε κάθε περίπτωση, πρωταρχικό της στόχο αποτελεί η εξόντωση του ανταγωνισμού, έστω και αν αυτό σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και επί ζημία της”.
Ο ΕΣΑΗ συνεχίζει με την πρακτική της ΔΕΗ να βάζει για παραγωγή ρεύματος τις ακριβότερες σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες, τις μονάδες φυσικού αερίου: “Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι όταν μετά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της χονδρεμπορικής αγοράς, που τέθηκαν σε εφαρμογή το καλοκαίρι με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής ρεύματος στη χώρα, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αναγκάστηκαν να μειώσουν το τελευταίο δίμηνο την παραγωγή των μονάδων τους κάτω από το μισό, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Και ενώ θα περίμενε κάποιος, η ΔΕΗ να αυξήσει την παραγωγή από λιγνίτες, επωφελούμενη οικονομικά από την εφαρμογή των νέων αυτών ρυθμιστικών αποφάσεων, υπερτριπλασίασε την παραγωγή από τις δικές της μονάδες φυσικού αερίου, ενώ μείωσε κατά 8% την παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων, καταρρίπτοντας έτσι η ίδια στην πράξη το επιχείρημα που επί μακρόν και μονότονα χρησιμοποιούσε ενώπιων των θεσμικών αρχών, περί δήθεν δυνατότητας εξοικονόμησης κόστους, ώστε να μπορέσει να προσφέρει ενέργεια στους καταναλωτές και στη βιομηχανία σε φθηνότερες τιμές.” Ο ΕΣΑΗ προσθέτει στο ίδιο θέμα: “Όπως κάθε φορά, η ΔΕΗ με τη γνωστή πρακτική της, κατηγορεί ότι οι αποφάσεις της ΡΑΕ την υποχρεώνουν να συνεχίσει να αγοράζει ακριβό ρεύμα από μονάδες φυσικού αερίου τρίτων, αντί να χρησιμοποιεί τις δικές της φτηνές λιγνιτικές μονάδες. Η αλήθεια είναι ότι απλά η ίδια αγοράζει ακριβό φυσικό αέριο που καταναλώνει στις δικές της μονάδες, οι οποίες κατά πλειοψηφία είναι λιγότερο αποδοτικές από τις μονάδες των ιδιωτών. Εξάλλου, έτσι απέδειξε έμπρακτα και αδιαμφισβήτητα την αναγκαιότητα ύπαρξης των μονάδων φυσικού αερίου, μία αναγκαιότητα την οποία η ίδια διαρκώς και με συνέπεια αμφισβητεί. Ο μηχανισμός των ΑΔΙ εξασφαλίζει ακριβώς αυτό, το να παραμένουν δηλαδή ενεργές στο σύστημα οι απαραίτητες συμβατικές μονάδες. Παρόμοιοι μηχανισμοί εφαρμόζονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και σχεδιάζεται να εφαρμοστούν σε ακόμα περισσότερες. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία αυτών των μηχανισμών βρίσκεται στο επίκεντρο τωνπροτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας) που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα”.
Εξάλλου, ο Σύνδεσμος των ιδιωτών παραγωγών κατηγορεί τη ΔΕΗ πως παρεμποδίζει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: “Το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση το καλοκαίρι του 2012 για την μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, προέβλεπε εφαρμογή των όποιων αποφάσεων για αλλαγές στην χονδρεμπορική αγορά, μόνο αφού πρώτα εφαρμόζονταν μέτρα για ισότιμη πρόσβαση τρίτων σε λιγνίτες και νερά – βασικό θεμέλιο οποιασδήποτε απελευθέρωσης. Υπό την πίεση της ΔΕΗ, όμως, τον Ιούλιο του 2013 λήφθηκαν οι αποφάσεις για την χονδρεμπορική αγορά, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προαναφερθέντα προαπαιτούμενα μέτρα. Παρ' όλα αυτά, η ΔΕΗ, διακηρύσσοντας την αντίθεση της στο ΝΟΜΕ, καταγγέλλει ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ δεν κατήργησαν άμεσα τα μεταβατικά μέτρα και ως εκ τούτου, συνεχίζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που έχει υψηλότερο κόστος από τους λιγνίτες, γεγονός που – όπως ισχυρίζεται – επιβαρύνει τα κόστη της, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η ίδια ενισχύει την παραγωγή από φυσικό αέριο εις βάρος των λιγνιτών”, λέει ο ΕΣΑΗ, εξηγώντας: “Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΗ στρέφεται και πάλι κατά των αρμοδίων φορέων που όμως το μόνο που επιδιώκουν με τις αποφάσεις τους, είναι να εφαρμόσουν έναν οδικό χάρτη, με βάση το Ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας. Μια αγορά που από τη φύση της σήμερα κυριαρχείται πλήρως από το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με βάση τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, βρίσκει απέναντι του την σκληρή αντίδραση της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εφαρμογή του προς όφελος της ΔΕΗ και προς ζημία των ανεξάρτητων παραγωγών”.
Και ο Σύνδεσμος καταλήγει: “Η τακτική αυτή της συνεχούς επίθεσης κατά πάντων, σίγουρα δεν αρμόζει σε μία σύγχρονη επιχείρηση, που φιλοδοξεί να παίξει κάποιο ρόλο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως οι αντίστοιχες επιχειρήσεις των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών”.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63918849

Δεν υπάρχουν σχόλια: