DEH

DEH

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σπείρα ξήλωνε δεκάδες μετασχηματιστές της ΔΕΗ για χαλκό

Σπείρα ξήλωνε δεκάδες μετασχηματιστές της ΔΕΗ για χαλκό... 
 
Εξαρθρώθηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών του Α.T. Πολυκάστρου Κιλκίς με τη συνδρομή αστυνομικών των Τ.Α. Κιλκίς και Πλατέος, εγκληματική ομάδα, η οποία διέπραττε κλοπές σε βάρος μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών και στην Ημαθία.
 
Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν συνολικά 41 περιπτώσεις κλοπών και 2 περιπτώσεις απόπειρων κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές σε αγροτικές περιοχές των Ευζώνων, της Γουμένισσας και του Πολυκάστρου Κιλκίς, των Γιαννιτσών και της Σκύδρας Πέλλας, του Αιγινίου Πιερίας, της Αλεξάνδρειας και του Πλατέος Ημαθίας, καθώς και των Κουφαλίων και του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.
 
Μέχρι στιγμής συνελήφθησαν τρεις Έλληνες ηλικίας 32, 37 και 38 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», των «διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών», των «διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς» και της «παρακώλησης της λειτουργίας άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων», ενώ για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αναζητούνται επιπλέον δύο άτομα, ένας Έλληνας 17 ετών και ένας υπήκοος Αλβανίας.
 
Η δράση της συμμορίας άρχισε να ξετυλίγεται ότι την Τρίτη (19/11) τις πρώτες πρωινές ώρες, οι τέσσερις Έλληνες, μετέβησαν με το Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο του 17χρονου σε αγροτική περιοχή του Πολυκάστρου Κιλκίς και με τη χρήση σκοινιών κατέβασαν από στύλο της Δ.Ε.Η. έναν μετασχηματιστή, από τον οποίο αφαίρεσαν τα καλώδια χαλκού. Ωστόσο, αντιλήφθηκαν την παρουσία περιπολούντων αστυνομικών της Ειδικής Ομάδας Ασφαλείας Παιονίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς και τράπηκαν σε φυγή.
 

Στη συνέχεια, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των ανωτέρω αστυνομικών, συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες ηλικίας 37 και 38 ετών.
 
Στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • ένας μετασχηματιστής και καλώδια χαλκού,
  • ένας σάκος με διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία,
  • ένα σκοινί και
  • τρία αυτοσχέδια κοντάρια αλουμινίου που χρησίμευαν στην αφαίρεση των ασφαλειών από τους μετασχηματιστές.                                                                   Επιπλέον κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο Ι.Χ. Επιβατηγόαυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα την κατοχή των συλληφθέντων.
 
Από την ενδελεχή έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της ομάδας, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2013, συγκρότησαν εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών μετασχηματιστών από πυλώνες της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. σε αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, την αφαίρεση από το εσωτερικό τους των καλωδίων χαλκού και την μετέπειτα διάθεσή τους για την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους. 
 
Ειδικότερα, αρχικά τα τέσσερα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια της ημέρας μετέβαιναν με Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο σε διάφορες περιοχές προς εντοπισμό μετασχηματιστών. Ακολούθως, επέστρεφαν νυχτερινές ώρες στα ίδια σημεία και αφαιρούσαν τον χαλκό από το εσωτερικό τους. 
 
Επίσης, αφαιρούσαν και τα καλώδια χαλκού από τους μετασχηματιστές, έκαιγαν τα πλαστικά τους μέρη και στη συνέχεια πουλούσαν έναντι μικρού αντιτίμου τις ποσότητες χαλκού σε έναν υπήκοο Αλβανίας, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. 
 
Οι δράστες αφαίρεσαν συνολικά περίπου 4 τόνους χάλκινων καλωδίων, ενώ το ύψος της ζημιάς που υπέστη η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο ποσό των 246.000 Ευρώ. 
Ο μετασχηματιστής και τα καλώδια χαλκού αποδόθηκαν σε αρμόδιο υπάλληλο της Δ.Ε.Η. 
 
Οι έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Πολυκάστρου, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης των μελών της ομάδας και τη σύλληψη των δύο λοιπών μελών. 
 
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς. 
 
Για την πρόληψη, αποτροπή και καταστολή ενεργειών που σχετίζονται με την παράνομη αφαίρεση καλωδίων, την καύση και την περαιτέρω διάθεση τους, από τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εφαρμόζεται ένα πλέγμα στοχευμένων δράσεων με εμφανείς και μη αστυνομικές δυνάμεις, προσαρμοσμένες στις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
 
Η διάπραξη των κλοπών σε δίκτυα της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., επιφέρουν αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία του δικτύου μεταφοράς, θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, διότι για την αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται στις εγκαταστάσεις από τις κλοπές και τις φθορές, η οικονομική επιβάρυνση είναι πολλαπλάσια της αξίας των αφαιρούμενων υλικών και η αναπλήρωση του κλεμμένου υλικού δεν είναι πάντα άμεση. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: