DEH

DEH

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την (ν)τροπολογία στα φωτοβολταϊκά

Βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ προετοίμασαν το έ
δαφος για να περάσει τροπολογία για τα φωτοβολταϊκά που ευνοεί δύο επιχειρηματίες, χαρατσώνοντας ταυτόχρονα το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας με 40-80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Όπως έγραφε και χθες το euro2day, το σχέδιο τροπολογίας, το κείμενο της οποίας παρατίθεται στη συνέχεια, προβλέπει ότι επενδύσεις φωτοβολταϊκών που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία fast track θα μπορούν να υλοποιηθούν και να υπογράψουν σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με το λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) στην πλέον συμφέρουσα τιμή, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 350 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Κάτι που δεν ισχύει για καμία άλλη επένδυση φωτοβολταϊκών. Οι τιμές που οι υπόλοιποι πουλούν ηλεκτρική ενέργεια «κουρεύτηκαν» λόγω των μεγάλων
ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν στο λογαριασμό ΑΠΕ και κυμαίνονται γύρω στα 95 ευρώ για αντίστοιχες επενδύσεις.
Η δικαιολογία που πρόβαλαν οι βουλευτές Θανάσης Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ) Θανάσης Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ), είναι ότι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων, που είναι μόνο δύο, για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 300 μεγαβάτ, θα επιτρέψει την πλήρη λειτουργία ελληνικών εργοστασίων παραγωγής φωτοβολταϊκών, (διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας) τα οποία ανήκουν στους ίδιους ομίλους που θα εγκαταστήσουν τα πάρκα. Δηλαδή Silcio των ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά και Solar Cells του ομίλου Παναγάκου.
Οι ίδιοι αποσιώπησαν βεβαίως το γεγονός ότι η κατασκευή των πάνελς από τα συγκεκριμένα εργοστάσια θα προσφέρει εργασία για τα επόμενα 4-5 χρόνια, ενώ τα υπερκέρδη των ιδιοκτητών των φωτοβολταϊκών μονάδων που θα εγκατασταθούν, θα τα απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες τους για τα επόμενα 20 χρόνια και θα τα πληρώνουν, εν τέλει, οι Έλληνες καταναλωτές.
Η αποκάλυψη του σχεδίου τροπολογίας το οποίο προωθούν οι βουλευτές, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τις ενώσεις των παραγωγών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και των μεγάλων καταναλωτών ενέργειας. Ο λόγος είναι ότι, αν περάσει μια τέτοια τροπολογία, η προνομιακή τιμή που θα απολαμβάνουν οι μονάδες των δύο εταιρειών, θα επιβαρύνει με επιπλέον 40 έως 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και επί 20 χρόνια, τον ήδη ελλειμματικό κατά 700 εκατομμύρια ευρώ, λογαριασμό ΑΠΕ, που με τη σειρά τους θα κληθούν να ισοσκελίσουν οι καταναλωτές με αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού.
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, οι οποίοι έχουν υποστεί τις επιπτώσεις από το κούρεμα των αμοιβών τους και πληρώνονται με καθυστέρηση επτά μηνών, επισημαίνουν ότι οι ήδη λειτουργούσες μονάδες έχουν υπερκαλύψει κατά 50% τον εθνικό στόχο για το 2014 και υπερκαλύπτουν το στόχο για το 2020. Άρα δεν «χωρούν» άλλα φωτοβολταϊκά στο σύστημα. Επιπλέον τονίζουν ότι η δυνατότητα που προσφέρει η τροπολογία, αν τελικά ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, θα είναι σκανδαλώδης, αφού ειδικά για τις δύο επενδύσεις θα προσφέρει τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που είναι περίπου 4 φορές υψηλότερη από αυτή που απολαμβάνουν οι άλλοι παραγωγοί, δηλαδή 90 ή 95 ευρώ.
Το υπουργείο ΠΕΚΑ
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, ενημερώνουν ότι η τροπολογία δεν ετοιμάστηκε από το υπουργείο και ότι απλώς ετέθη το αίτημα εκ μέρους των βουλευτών και των εργαζομένων στα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.
Μάλιστα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος υποστήριξε το νομοσχέδιο κατά τις διαδοχικές συζητήσεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για το συγκεκριμένο θέμα ήταν επιφυλακτικός,λέγοντας ας γίνει η πρόταση από τους βουλευτές, «να την δούμε, να την κουβεντιάσουμε και να το δούμε το θέμα».
Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία και συνόδευσε εκπρόσωπους των εργαζομένων σε συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, προκειμένου να του θέσουν το αίτημά τους για αποδοχή της τροπολογίας.
Ο ρόλος των βουλευτών
Από τη μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία συνεδρίασε στις 2 στις 3 και στις 10 Οκτωβρίου, προκύπτει ότι το συγκεκριμένο αίτημα προώθησαν οι τρεις συγκεκριμένοι βουλευτές. Την αρχική πρόταση να προσκληθούν για ακρόαση, εκπρόσωποι των εργαζομένων των εργοστασίων φωτοβολταϊκών, την έκανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραϊτης. Ο ίδιος στην αγόρευσή του μίλησε για την ανάγκη να διασωθούν οι επενδύσεις (εργοστάσια κατασκευής) τα οποία όπως είπε απασχολούν 1.000 εργαζόμενους.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως ευκαιρία την επιβολή δασμών στα κινέζικα φωτοβολταϊκά και όπως είπε, «αυτό μας δίνει μια δυνατότητα να παραμείνει ζωντανή η παραγωγή μας, να υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας, να διατηρηθούν και να υπάρχουν έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας αλλά και να τονωθεί η οικονομία στις περιοχές όπου υπάρχουν τα εργοστάσια». Μάλιστα κάλεσε και τους άλλους βουλευτές να στηρίξουν τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, μέσω πάντα της τροπολογίας που μεταφέρει τα βάρη στο σύνολο της κοινωνίας.
Τέλος, ο Θανάσης Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη στήριξης των θέσεων εργασίας στα υπάρχοντα εργοστάσια, διότι όπως είπε, «θεωρούμε πολύ σημαντική την ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας για τις ΑΠΕ. Δεν είναι δυνατόν η τεχνολογία να είναι εισαγόμενη, αλλά πρέπει να στηρίξουμε και να αναπτυχθεί η εγχώρια τεχνολογία σε όλους τους τομείς».
Δήλωση-απάντηση του Θ. Πετράκου
"Με αφορμή το ανυπόστατο και ψευδές δημοσίευμα του euro2day οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια:
1ον Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην διαπλοκή και την πολεμάει. Καλό θα ήταν αυτό να το έχει λάβει υπόψη ο συντάκτης του ανυπόστατου δημοσιεύματος καθώς και την δική μου προσωπική στάση που προκύπτει από την μέχρι τώρα δράση μου, από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μου. Η διαπλοκή είναι σύμφυτη με τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όχι με το ΣΥΡΙΖΑ.
2ον Το ποιες τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές και δόθηκαν επισήμως από χθες στην δημοσιότητα. Από αυτές προκύπτει ότι ουδεμία τέτοια τροπολογία κατατέθει από το ΣΥΡΙΖΑ.
3ον Όφειλε ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος να ανατρέξει και στα πρακτικά των συνεδριάσεων για να διαπιστώσει ότι ούτε ο εισηγητής ούτε κανένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τέτοια τροπολογία.
Τέλος οφείλω να πω ότι την Πέμπτη έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζε η επιτροπή τόνισα σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων σε εργοστάσια Φ/Β που είχε έρθει καθώς και στον εισηγητή της ΝΔ παρουσία και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπογράψει και να στηρίξει αυτού του είδους την τροπολογία που κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα κατατεθεί διότι είναι έξω από τις αρχές και την πολιτική μας παρότι αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την θέση των εργαζομένων»
Συνεπώς ας μην ματαιοπονούν οι διαπλεκόμενοι, συνένοχους δεν πρόκειται να βρουν στο ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του."
Τι απαντά το Euro2day.gr
Το ρεπορτάζ στηρίχθηκε σε ένα βαθμό στα πρακτικά της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου είναι καταγεγραμμένες και οι θέσεις του κ. Πετράκου. Το κείμενο της τροπολογίας- «φάντασμα» δεν είπαμε, ούτε ότι κατατέθηκε, ούτε ότι το συνέταξε ο κ. Πετράκος.
Είναι μια τροπολογία η οποία θεωρητικά εξυπηρετεί την λειτουργία των εργοστασίων και της απασχόλησης, στην ουσία όμως δημιουργεί επιχειρηματικά υπερκέρδη και επιβαρύνει με δεκάδες εκατομμύρια όλους τους Έλληνες καταναλωτές για την επόμενη εικοσαετία.
Επιστολή εργαζομένων σε εργοστάσια φωτοβολταϊκών
Επιστολή για το θέμα έστειλαν και οι εργαζόμενοι στα δυο εργοστάσια. Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι επενδύσεις αυτές έχουν πράγματι άμεση συσχέτιση με τα εργοστάσια που ανήκουν στους ίδιους επενδυτές και θα διασφαλίσουν δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους σε χίλια διακόσια (1.200) νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα δηλαδή «θα ταΐσουν» τρεις χιλιάδες Έλληνες που τώρα τη «βγάζουν» - όσοι εργάζονται- με λίγα Ευρώ το μήνα και δεν «..έχουν πολλοί να δώσουν ένα ευρώ στα παιδιά τους για να πάρει μια τυρόπιττα», όπως είπαμε και στους βουλευτές που μας άκουσαν και τίμησαν τον αγώνα που κάνουμε».
Προσθέτουν ότι «ο αγώνας μας διαρκεί μήνες. Έχουμε ξεκινήσει από μήνες την προσπάθεια μας να ξεκολλήσουν αυτά τα έργα και να βάλουμε μπροστά τις μηχανές. Πήγαμε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, τον Διοικητικό Περιφερειάρχη, στους Δημάρχους της Περιοχής μας, πήγαμε στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Όλοι έχουν στηρίξει με επιστολές προς τον Υπουργό την προσπάθειά μας. Φανταζόμαστε ότι είναι φανερό ότι όλοι εμείς δεν έχουμε κάνει μια συνομωσία ιδιωτικών συμφερόντων».
Η τροπολογία
Το επίμαχο σχέδιο τροπολογίας, το οποίο φέρονται να συνέταξαν οι βουλευτές αναφέρει:
«Στο τέλος της παραγράφου 3(α) του άρθρου 27Α του Ν 3734 του 2009 όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Φωτοβολταϊκοί σταθμοί, οι οποίοι κατά την ημερομηνία ισχύος του παρόντος νόμου έχουν ενταχθεί στη Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων του ν 3894/2010 με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) και για τους οποίους είχε εκδοθεί άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ πριν από την 10/08/2012, εφόσον δεν έχουν συνάψει σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ, μπορούν να συνάπτουν σύμβαση πώλησης κατ΄επιλογήν τους είτε α) με την τιμή αναφοράς που αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα και αντιστοιχεί στην τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία υπαγωγής τους στην Διαδικασία Στρατηγικών Επενδύσεων εάν υλοποιήσουν εγκατάσταση ή εγκαταστάσεις συνολικής ονομαστικής ισχύος ίσης ή μικρότερης των 60MW, είτε β0 με την τιμή αναφοράς που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, εάν υλοποιήσουν εγκαταστάσεις ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης των 60MW.
Οι προαναφερόμενες επενδύσεις εξετάζονται ως ενιαίο σύνολο με τα συνοδά έργα αυτών – υποσταθμοί ανύψωσης τάσης, δίκτυα κ. ά. και εξαιρούνται οιονδήποτε αναστολών για την υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης ή άλλων που δημιουργούν εμπόδια για την .άμεση υλοποίησή τους, ενώ παρέχεται άμεση δέσμευση ηλεκτρικού χώρου ανεξαρτήτως χαρακτηρισμού του υφιστάμενου δικτύου. Για τα έργα αυτά δεν ισχύουν οι χρονικές περιοριστικές προϋποθέσεις που τίθενται στα άρθρα 27Α παρ. 5 περ. (α) του Ν 3734/2009 για την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας ή όπου δεν προβλέπεται δοκιμαστική λειτουργία για την ενεργοποίηση της σύνδεσης των φωτοβολταϊκών Σταθμών».
(euro2day.gr, 13/10/2013) 
Μιχάλης Καϊταντζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: