DEH

DEH

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

«Χαράτσι» και στην... ΔΕΗ

Να λοιπόν που όχι μόνον εισπράττει αλλά και πληρώνει «χαράτσια» η ΔΕΗ! Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο οικονομικών πιέζει την επιχείρηση να προκαταβάλλει ποσό ύψους... 200 εκατ. ευρώ εντός του Οκτωβρίου, έναντι των προϋπολογιζόμενων εισπράξεων που αφορούν στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ) της περιόδου Οκτωβρίου 2013 - Μαρτίου 2014.

Κύκλοι της επιχείρησης σχολιάζουν άκρως αρνητικά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς η προπληρωμή μη εισπραγμένων
ποσών θα δοκιμάσει σκληρά την ρευστότητα της ΔΕΗ, δεδομένου ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτήν έφθασαν αισίως το 1,2 δισ. ευρώ.

Από το παραπάνω ποσό κρίνεται ότι μόνον τα 830 εκατ. ευρώ είναι εφικτό να εισπραχθούν, καθώς αφορούν σε νοικοκυριά και μικρές ατομικές επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό θεωρείται σημαντικά επισφαλές, αφού αφορά σε οφειλές από χρεοκοπημένες (ή κλειστές πλέον) επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η γενικότερη εκτίμηση για τις εισπράξεις του ΕΕΤΑ, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, θα κυμαίνονται για το επόμενο εξάμηνο μεταξύ 400 και 430 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η απαίτηση του κράτους αφορά στο μισό των προς είσπραξη χρημάτων.

Ας σημειωθεί ότι το ΕΕΤΑ για το 2013 καταβάλλεται σε πέντε ισόποσες δόσεις, μέσω των λογαριασμών ρεύματος που αφορούν στο διάστημα Ιουνίου 2013 - Φεβρουαρίου 2014.


πηγή dealnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: