DEH

DEH

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Πώληση του δικτύου της ΔΕΗ

Απευθείας σε στρατηγικό επενδυτή θα πουλήσει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, που σήμερα έχουν περάσει στον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ Α.Ε., που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.
 Το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πώληση αρχικά του 49% του ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου ώστε ο στρατηγικός επενδυτής να αποκτήσει το 51%, εγκαταλείπεται λόγω «πολυπλοκότητας» αλλά και ελλείψει χρημάτων από το ελληνικό Δημόσιο που θα έπρεπε να αποζημιώσει τη ΔΕΗ για το υπόλοιπο 49%.
 Στη χθεσινή συνάντηση κλιμακίου της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο σχεδιασμός αναθεωρήθηκε και σύμφωνα με τις πληροφορίες που «διέρρευσαν», η ΔΕΗ θα πουλήσει το 66% της εταιρείας του δικτύου μεταφοράς μέσω διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ το Δημόσιο θα αγοράσει το υπόλοιπο 34%. Αντί χρημάτων, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το Δημόσιο να συμψηφίσει το ποσό του τιμήματος με το τέλος λιγνίτη που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ.
 
 Β. Γεώργας http://www.efsyn.gr/?p=115080
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: