DEH

DEH

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανική «ψήφος εμπιστοσύνης» στη ΔΕΗ



Η φώτο είναι από μια άλλη ψήφο εμπιστοσύνης  
σε μια άλλη μεγάλη ΔΕΚΟ η οποία πέρασε στα χέρια τους









 
Ως ψήφος εμπιστοσύνης από τις γερμανικές τράπεζες, στη ΔΕΗ αλλά κα γενικότερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να ερμηνευθεί το ομολογιακό δάνειο ύψους 739 εκατ. ευρώ που σύναψε η ΔΕΗ με κοινοπραξία ξένων τραπεζών.
Το δάνειο με ετήσιο συνολικό κόστος κοντά 5%, έχει διάρκεια 15 έτη και θα υποστηρίζεται από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes. Όπως έγινε γνωστό, τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων εκταμίευσης
του δανείου. Το δάνειο αφορά την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, από κοινοπραξία εταιριών με επικεφαλής την ΤΕΡΝΑ.
Το Hermes είχε δώσει το «πράσινο φως» για την χορήγηση της ασφαλιστικής εγγύησης-κάλυψης και το κοινοπρακτικό δάνειο διοργανώθηκε από την γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW IPEX-Bank.
Το ύψος του επιτοκίου, που θεωρείται «βατό», καταδεικνύει την αποκατάσταση, σε σημαντικό βαθμό, της εμπιστοσύνης των γερμανικών τραπεζών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφού η χορήγηση του δανείου καθυστερούσε εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας του φόβου του grexit. Έτσι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει φέρει χαμόγελα αισιοδοξίας στη ΔΕΗ αφού το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της μεγαλύτερης παραγωγικής επένδυσης της επιχείρησης την τελευταία δεκαετία και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η σύναψη του δανείου και η έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση της επένδυσης μπορεί βελτιώνει το κλίμα που επικρατεί στην οδό Χαλκοκονδύλη, ωστόσο οι ανησυχία για την αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ παραμένει αμείωτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ είχαν παρουσιάσει σταθεροποίηση, το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται εκ νέου αύξηση, της τάξης του 10%. Έτσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1,2 δισ. ευρώ έχουν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα στη χαμηλή τάση μέχρι το τέλος του Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζονταν σταθερές κοντά στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ.


πηγή http://rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: