DEH

DEH

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Υδροηλεκτρικά σε μεγάλες δασικές εκτάσεις - τι αλλάζει με τα μεταλλεία

 
Δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εγκαθιστούν μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα άνω των 15 MW σε δασικές εκτάσεις, αιγιαλό και παραλία, όπως ήδη συμβαίνει για τα μικρότερης κλίμακας έργα, δίνει τονομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Με τη ρύθμιση αυτή εξυπηρετούνται τόσο τα συμφέροντα της ΔΕΗ, η οποία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στα υδροηλεκτρικά, όσο κυρίως και ιδιωτικοί όμιλοι των κατασκευών και της αγοράς ενέργειας, που προωθούν τέτοιες επενδύσεις.
Μια άλλη παρέμβαση στην περιβαλλοντική
νομοθεσία που επιχειρείται με το νομοσχέδιο έχει να κάνει με το καθεστώς που διέπει τη διάνοιξημεταλλείων και λατομείων. Έτσι, εισάγεται ρύθμιση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία λατομείων, ακόμη και μέσα ή κοντά στον οικιστικό ιστό, σε παραμεθόριες περιοχές και νησιά, καθώς καταργείται η ελάχιστη απόσταση του 1 χλμ που ορίζει ο νόμος 1428 84.
Προβλέπεται, επίσης, αποζημίωση ίση με το 20% των εισπράξεων του Δημοσίου στους δήμους των περιοχών όπου υπάρχουν ορυχεία.
Με άλλη ρύθμιση προβλέπονται εκπτώσεις στο ρεύμα και στακοινωφελή ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (π.χ. παιδικά χωριά, δομές που παρέχουν συσσίτια κ.ά.), τα οποία θα ενταχθούν στιςΥπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ώστε να πληρώνουν ειδικά τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων σεγαίες υψηλής παραγωγικότητας για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ(ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.ά.), καθώς και κάθε είδουςεπενδύσεων ενεργειακών υποδομών, όπως τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, η κατασκευή υποσταθμών κ.ά.
Περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ άλλων ρυθμίσεις που επιτρέπουν τηνεγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα (θα προκηρυχθεί ειδικό πρόγραμμα), καθώς επίσης και ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ θα γίνεται πλέον με απλή υπουργική απόφαση και όχι με νόμο, ενώ μειώνεται στο 25% από το 50% του ετήσιου πληθωρισμού η αναπροσαρμογή της τιμής απορρόφησης του ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: