DEH

DEH

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Είχαν την αίσθηση ότι αφού διέλυσαν τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το ίδιο θα μπορούσαν να καταφέρουν και για άλλα σωματεία, αυτή τη φορά για το Σωματείο ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Νησιά σαν τη Γαύδο και τον Αι Στράτη όπου οι μονάδες της ΔΕΗ δεν έχουν ούτε… έναν μόνιμο υπάλληλο. Άλλα όπως το Καστελόριζο και η Ανάφη όπου στο σταθμό απασχολείται ένας μόνο εργαζόμενος. Και κάποια μεγαλύτερα σαν τη Πάρο, τη Μύκονο, και τη Σύρο, όπου απουσιάζει το 30%-40% από το απαιτούμενο προσωπικό.
 
Τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα της ΔΕΗ στη νησιωτική Ελλάδα με φυσικό επακόλουθο την πλημμελή λειτουργία των αυτόνομων μονάδων της, που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ειδικά τα καλοκαίρια στο Αιγαίο.
 
Σήμερα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η ΔΕΗ διαθέτει 32 σταθμούς με 270 μικρές και μεγάλες γεννήτριες (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) από παλαιά έως και αρκετά καινούργια από πλευράς ηλικίας.
 
«Και τα 32 νησιά καλύπτονται μόνο με 450 άτομα μόνιμο προσωπικό (χωρίς να συνυπολογίζεται η Κρήτη και η Ρόδος). Απουσιάζουν τουλάχιστον 267 άτομα», όπως έχει κατά καιρούς επισημάνει σε επιστολές της προς τη διοίκηση, η Διεύθυνση Παραγωγής Νησιών.
 
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι σε σύνολο 717 ατόμων που θα έπρεπε κανονικά να επανδρώνουν τους 32 αυτόνομους σταθμούς της ΔΕΗ στα νησιά, απουσιάζει το 37%.
 
Τα κενά στα νησιά, (όπως άλλωστε σε κάθε διεύθυνση της ΔΕΗ), καλύπτονται με συμβασιούχους που προσλαμβάνονται για οκτώ μήνες, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι να μάθουν τη δουλειά, λήγει η σύμβασή τους και φεύγουν, γα να έρθουν μετά άλλοι, κ.ο.κ.
 
Έχει πολλές φορές κατά καιρούς ζητήσει η ΔΕΗ από την πολιτεία να γίνουν προσλήψεις ειδικά στα νησιά, χωρίς να παίρνει απάντηση.
 
Χωρίς προσωπικό από Πάρο έως Αι Στράτη
 
Σαν φυσικό επακόλουθο, το μόνιμο προσωπικό φτάνει στα όριά του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωστή λειτουργία των σταθμών, την αντίδρασή τους σε έκτακτες καταστάσεις όπως ζημιές, επισημαίνουν  στελέχη της Διεύθυνσης Παραγωγής Νησιών.
 
Από την πλευρά τους συνδικαλιστές σαν τον Γιώργο Αδαμίδη, πρόεδρο του σωματείου Σπάρτακος, φέρνουν σαν παράδειγμα το τι συνέβη προ ημερών στην Πάρο. «Στο κοντρόλ του σταθμού της Πάρου (ΑΣΠ), του μεγαλύτερου των Κυκλάδων ισχύος 54 MW που τροφοδοτεί χάρη στις τοπικές διασυνδέσεις άλλα οκτώ νησιά, δούλευε ένας μόνο μόνιμος υπάλληλος», λέει χαρακτηριστικά.
 
Και αν στην Πάρο που δίνει ρεύμα σε Νάξο, Αντίπαρο, Ίο, Φολέγανδρο, Κουφονήσια, Σίκινο και Σχοινούσα είναι τέτοια η κατάσταση, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη στα μικρότερα νησιά που διαθέτουν αυτόνομες μονάδες.
 
Ενδεικτικό είναι ότι στο Καστελόριζο απασχολείται στη μονάδα ένας μόνιμος υπάλληλος που σύντομα συνταξιοδοτείται. Το χειρότερο είναι ότι στον Αι Στράτη και τη Γαύδο, δεν υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι και για τη λειτουργία των εκεί μονάδων μεταφέρονται άτομα από τα κοντινότερα νησιά…
 
Διασύνδεση, δίκτυα
 
Προφανώς, δεν φταίει μόνο η έλλειψη προσωπικού για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Είναι σαφές ότι αυτά θα λυθούν όταν επιτέλους οι Κυκλάδες διασυνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα, αφού οι αυτόνομες μονάδες, ακριβώς επειδή βασίζουν την λειτουργία τους αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους δυνάμεις, δεν περνά ημέρα που να μην παθαίνουν κάποια βλάβη.
 
Όσο για τα δίκτυα, στις αρχές Ιουλίου σημειώθηκε "black out" για μισή ώρα στη Λέρο λόγω βλάβης στα καλώδια. Τον περασμένο Απρίλιο προβλήματα είχαν παρουσιασθεί ακόμη και σε διασυνδεδεμένα νησιά όπως η Λευκάδα, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη που έμειναν χωρίς ρεύμα επί τέσσερις ώρες λόγω βλάβης στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων του δικτύου μεταφοράς στην Κεφαλονιά. Τον ίδιο μήνα σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στη Ρόδο, που αποδόθηκαν στη λασποβροχή που βραχυκύκλωσε τους μονωτήρες της ΔΕΗ, αφήνοντας χωρίς ρεύμα περιοχές στο νησί
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: