DEH

DEH

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Με επιβάρυνση της ΔΕΗ οι αποζημιώσεις για το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη

Με επιβάρυνση της ΔΕΗ οι αποζημιώσεις για το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Δημαρχείο Θήρας για το σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης που αντιμετώπισε το νησί μετά το το ατύχημα της 13ης Αυγούστου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και τις επιπτώσεις που είχε αυτό στην οικονομία της Σαντορίνης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο γενικός διευθυντής κ. Κοπανάκης, στελέχη της ΔΕΗ και του διαχειριστή του δικτύου , εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων της Σαντορίνης.
Ο δήμαρχος του νησιού Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος και οι φορείς ενημέρωσαν τον υπουργό και τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν από το ατύχημα και τους εξέθεσαν τις απόψεις τους για αποκατάσταση των ζημιών των επιχειρήσεων αλλά και της εικόνας του νησιού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση συμφωνήθηκε να γίνει πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα, το πόρισμα δοθεί στους τοπικούς φορείς και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ θα υποστηρίξει, μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), την υποβρύχιο ηλεκτρική σύνδεση των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να εκπονήσει και υλοποιήσει άμεσα πρόγραμμα επισκευής και αντικατάστασης των μηχανών που επλήγησαν από το συμβάν και διασφαλιστεί η επάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στον προγραμματισμό προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης εφεδρικής μονάδας συνολικής ισχύος που θα φτάνει το 90% των μέγιστων αναγκών σε ενέργεια της Σαντορίνης.
Διαπιστώθηκε επίσης η υποστελέχωση των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά και ο υπουργός δεσμεύτηκε για την υποστήριξη των αιτημάτων για την άρση των περιορισμών στελέχωσής τους, με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού με βασικό προσόν διορισμού, μεταξύ άλλων, την εντοπιότητα.
Συμφωνήθηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής με εκπροσώπους από το Δήμο Θήρας, την ΔΕΗ και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού για αναζήτηση δράσεων επούλωσης των ζημιών και των συνεπειών που προκλήθηκαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου και των οποίων το οικονομικό βάρος θα έχει η ΔΕΗ.
Τέλος ετέθη από τους φορείς το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond και ο κύριος Μανιάτης δεσμεύτηκε για την από κοινού με την Περιφέρεια χρηματοδότηση ανεξάρτητων μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: