DEH

DEH

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΡΑΕ: Νέα δικαίωση για την Επίλεκτος στην "κόντρα" με τη ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Όταν
ανακοινώθηκε στις 2 Αυγούστου από τη ΔΕΗ η απόφαση της να καταρτίσει νέα τιμολόγια για τη βιομηχανία, οι εκπρόσωποι των βιομηχανικών καταναλωτών υπογράμμισαν ότι ένα από τα βασικά προβλήματα στην πρόταση της ΔΕΚΟ ήταν ο τρόπος με τον οποίο χρεώνεται το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Σε αυτήν ακριβώς την κριτική, οι βιομηχανίες δικαιώνονται -όπως φαίνεται και από την απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ σχετικά με τη διένεξη που υπάρχει μεταξύ της ΔΕΗ και της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος. Σημειώνεται ότι η απόφαση εξεδόθη την ίδια ακριβώς
ημέρα, δηλαδή στις 2 Αυγούστου, ωστόσο κοινοποιήθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη μερικές μέρες αργότερα.

Η απόφαση της ΡΑΕ λοιπόν ξεκαθαρίζει ακριβώς το θέμα των ρύπων καθώς στο σκεπτικό της δικαιώνει τις θέσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά των βιομηχανικών καταναλωτών για το θέμα. Τι λέει η ΡΑΕ;

Κατ΄ αρχάς ότι το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των τιμολογίων ανταγωνιστικών χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας, που η ΔΕΗ οφείλει να καταρτίζει συμμορφούμενη σε συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου.

Έτσι όπως επισημαίνει ο ρυθμιστής, το τιμολόγιο ανταγωνιστικών χρεώσεων στο οποίο ενσωματώνεται και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ καλεί τη ΔΕΗ να μην προβαίνει, διακριτώς και μονομερώς, στην επιβολή της χρέωσης για το κόστος αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στην Επίλεκτος μέχρι να καταρτίσει και να προσφέρει σε αυτήν εξειδικευμένα ως προς τα χαρακτηριστικά κατανάλωσής της ανταγωνιστικά τιμολόγια.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της η ΔΕΗ ισχυρίστηκε στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας ότι είναι καθετοποιημένη  επιχείρηση και επομένως πρέπει να ανακτήσει πλήρως το κόστος που έχει λόγω των υποχρεωτικών δικαιωμάτων στην παραγωγή, ισχυρισμός που γίνεται αποδεκτός από τη ΡΑΕ. Ωστόσο η ρυθμιστική αρχή επισημαίνει ότι δεν είναι ορθή η πολιτική της ΔΕΗ να μετακυλίσει αυτό το κόστος οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα προφίλ ή κατανάλωσης καθώς αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ελλιπούς ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: