DEH

DEH

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Στριμώχνουν τη ΔΕΗ χάριν της «απελευθέρωσης»

Ανακοινώθηκαν χθες επίσημα τα πρώτα μέτρα για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι όπως τη θέλουν οι Ευρωπαίοι και η τρόικα, με τη ΔΕΗ να κάνει χώρο για να περάσουν και να σταθούν οι ιδιώτες, που δεν μπορούν να την ανταγωνιστούν.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δημιούργησε ένα πρώτο πακέτο μεταβατικών μέτρων, στο οποίο επιχειρεί κατ' αρχάς να ισορροπήσει την αγορά αφού, όπως λέει, οι ιδιώτες παραγωγοί στηρίζονται στο ακριβό φυσικό αέριο που βαρύνεται επιπλέον και από τους φόρους και δεν έχουν το απαραίτητο μείγμα μονάδων με φθηνά και εναλλακτικά καύσιμα, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Επιπλέον η ΡΑΕ χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου για τους ρύπους, που είναι αστάθμητος παράγοντας για όλη την αγορά.
Η ΡΑΕ ουσιαστικά φέρνει τρεις αλλαγές:
**Καταργείται το περιθώριο 10% επί του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ). Με το υπάρχον σύστημα οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών επιδοτούνταν με περίπου 300 εκατ. ευρώ. Με την κατάργηση του περιθωρίου επιστρέφονται στη ΔΕΗ περίπου 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο μηχανισμός ΜΑΜΚ στο σύνολό του θα καταργηθεί τον Ιούλιο 2014.
**Καταργείται από τον Ιανουάριο του 2014 ο κανόνας του 30% για την υποβολή προσφορών από τις μονάδες παραγωγής. Ηταν η δυνατότητα των μονάδων να προσφέρουν το 30% της ισχύος τους «κάτω του κόστους». Αυτό το μέτρο αφαιρεί ένα όπλο από τη ΔΕΗ.
**Αλλάζει ο μηχανισμός για τη διασφάλιση ισχύος. Δηλαδή:
Βγαίνουν εκτός συστήματος και δεν θα παίρνουν ΑΔΙ (Αποδεικτικό Διαθεσιμότητας Ισχύος) 9 παλαιές μονάδες της ΔΕΗ, δυναμικότητας 1.450 Μεγαβάτ. Ηταν μονάδες ουσιαστικά εκτός λειτουργίας, αλλά η ΔΕΗ τις αξιοποιούσε ως όπλο για να εισπράττει τα ΑΔΙ, ενώ δεν είχε τη δυνατότητα. Τα ΑΔΙ λειτουργούν ως επιδότηση, για όποιον είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να διαθέσει ενέργεια στο σύστημα.
Οι μονάδες φυσικού αερίου (συνδυασμένοι κύκλοι και αεριοστρόβιλοι ανοικτού κύκλου), συνολικής ισχύος 3.998 Μεγαβάτ, εκδίδουν δεύτερο ΑΔΙ για τη διαθέσιμη ισχύ τους και δικαιούνται επίσης πληρωμή από το Μεταβατικό Μηχανισμό Διασφάλισης Ισχύος κατ' αναλογία των ισχυόντων. Με αυτό τον τρόπο ευνοούνται οι ιδιώτες που έχουν μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες «παίρνουν μπροστά εύκολα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: