DEH

DEH

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Υπερδιπλασιάστηκε το «πράσινο» χαράτσι – Πόσο αυξάνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Φωτιά παίρνουν μέσα στο καλοκαίρι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος σύμφωνα με tanea.gr, καθώς αυξάνεται για δεύτερη φορά φέτος το ειδικό τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιβαρύνοντας με 100 έως 120 ευρώ τον χρόνο κάθε οικιακό καταναλωτή.
Ειδικότερα, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που αποτελεί το βασικό έσοδο μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ, αυξάνεται κατά 118% για τους οικιακούς καταναλωτές, από τα 9,53 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που ήταν μέχρι σήμερα, στα 20,80 ευρώ.
Η αύξηση, που αποδίδεται στη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που προβλέπει ότι το τέλος για τις ΑΠΕ πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανά εξάμηνο προκειμένου έως τα τέλη του 2014 να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Η αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ για τα νοικοκυριά είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και βαραίνει κυρίως τους οικιακούς καταναλωτές, καθώς για την συγκεκριμένη κατηγορία το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε κατά 61%, ενώ για τους αγρότες κατά 13% για τις μικρές εκμεταλλεύσεις και κατά 25% για τις μεγαλύτερες καλλιέργειες.
Για γραφεία και καταστήματα το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε κατά 46%, για σουπερμάρκετ και εμπορικές αλυσίδες κατά 14%, ενώ για τις βιομηχανίες που δουλεύουν στην υψηλή τάση μειώθηκε κατά 49%.
Για τα νοικοκυριά, η αύξηση 118% συνεπάγεται επιβάρυνση 100 ευρώ τον χρόνο για μεσαία κατανάλωση 1.600 κιλοβατωρών και 125 ευρώ για μεγαλύτερη κατανάλωση, 2.000 κιλοβατωρών.
Ωστόσο, πρακτικά η ετήσια επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2014 αναμένεται νέα αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ.
Σε ανακοίνωσή της η ΡΑΕ ζητά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι αναγκαίο να αντιστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ στον φορολογούμενο πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: