DEH

DEH

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Συνάντηση στα γραφεία της ΑΝΚΟ για τη μεταλιγνιτική περίοδο

Συνάντηση στα γραφεία της ΑΝΚΟ, με θέμα το: «Επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης για τη μεταλιγνιτική περίοδο και την πορεία προόδου των εργασιών», πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Ιουλίου.
Μεταξύ των ζητημάτων που καλείται να αναπτύξει το Επιχειρησιακό Σχέδιο περιλαμβάνονται όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Αμανατίδης, Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ:  “Ο  Εθνικός σχεδιασμός και προγραμματισμός για την περιοχή, οι εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησης ενεργειακών πόρων, η ρεαλιστικότατα των φάσεων μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο με βάση τα σημερινά τεχνολογικά και οικονομικά δεδομένα, οι νέες διαφαινόμενες εναλλακτικές ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης στην περιοχή και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των δράσεων υλοποίησης της στρατηγικής και η παρουσίαση εξειδικευμένων δράσεων.Σκοπός του Επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης για τη μεταλιγνιτική περίοδο είναι η χάραξη στρατηγικής για την προετοιμασία, τόσο κατά τη φάση μετάβασης όσο και κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο, του άξονα Κοζάνης, Πτολεμαΐδας-Φλώρινας-Αμύνταιου με στόχο την αειφορία και έμφαση στο ρόλο της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακού κέντρου της χώρας”.
Εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε σε δηλώσεις του πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συνοχή και συνέργεια όλων των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να υπάρχει ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο, στο οποίο θα συμφωνούν όλοι και θα περιλαμβάνει τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο. «Η δική μας πρόταση είναι να γίνει μια εκτίμηση του τι ακριβώς οφείλει να διεκδικήσει και να ζητήσει η περιοχή έναντι της ΔΕΗ και του κράτους ως εξωτερικό κόστος, αλλά και να υπάρχει συνεργασία με φορείς του εξωτερικού και με πανεπιστήμια που έχουν ασχοληθεί με παρόμοιο Πρότζεκτ», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης δήλωσε ότι: «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, καθώς οι προοπτικές είναι πάρα πολύ δύσκολες για την περιοχή μας, που είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία  και με πλήρης αποβιομηχάνιση. Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι φορείς να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίγουμε μια νέα διαφορετική προοπτική για το μέλλον».
Tέλος ο κ. Αθανάσιος Κακκάλης πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, σημείωσε: «Bρισκόμαστε στην κατάλληλη περίοδο να υπάρξει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα επικαιροποιημένο και να αντιλαμβάνεται το γεγονός πως η ΔΕΗ περνά σε μορφή ιδιωτικοποίησης».
 
Ρεπορτάζ: Θανάσης Τέγος του kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: