DEH

DEH

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΝ/Σ ΔΕΗ κ. Α. Ζερβού

του Κ.Κουτσοδήμα Μέλος Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ
κ. Πρόεδρε
Παρ’ότι μέσα από την επιστολή σας προς το προσωπικό της επιχείρησης γίνεται προσπάθεια να προσβάλλεται, συκοφαντήσετε και να ακυρώσετε την ΓΕΝΟΠ και τα Σωματεία, χρεώνοντάς τους ακόμη ότι υπονομεύουν και σαμποτάρουν κάθε επιχειρηματική κίνηση εμποδίζοντας τη λήψη απόφασης για θέματα ζωτικής σημασίας για την ΔΕΗ, ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΩ και θα σταθώ στον αγωνιώδη τίτλο που δώσατε στην επιστολή σας «Η ΔΕΗ ή θα αλλάξει ή θα καταποντιστεί».
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα, ανταγωνιστικό περιβάλλον και ότι οι εξελίξεις στην αγορά Η/Ε τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα. Εκείνο όμως που δεν τονίζεται στην επιστολή σας είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν στο χαραγμένο κυβερνητικό δρομολόγιο που είναι το αποδυνάμωμα της ΔΕΗ, ο ακρωτηριασμός και ο τεμαχισμός για να πουληθούν τα κομμάτια της στους ανυπόμονους κρατικοδίαιτους ιδιώτες που ικανοποιούν με αυτόν τον τρόπο τις επιθυμίες τους όπως τις επέβαλλαν και έλαβαν υπόσχεση στο Ζάππειο 2.
Πράγματι κ. Πρόεδρε το παιχνίδι της αγοράς είναι ιδιαίτερα σκληρό. Εκείνο όμως που αποφεύγεται να τονίσετε είναι ότι το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα και σε βάρος της ΔΕΗ.
Μιλάτε για θέματα ζωτικής σημασίας  για την επιχείρηση και είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω και να τονίσω ιδιαίτερα
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα είναι το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από τις κυβερνήσεις και που βάζει θηλιά στον λαιμό της ΔΕΗ.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα είναι η Ο.Τ.Σ. που ζημίωσε και ζημιώνει την ΔΕΗ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την ΔΕΗ ήταν η μετατροπή ιδιώτη ηλεκτροπαραγωγού από αυτοπαραγωγό σε συμπαραγωγό.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα είναι η ΔΕΗ να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τον ΥΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑ με τα μηχανήματα να σκουριάζουν.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα όπως ο ίδιος το χαρακτηρίσατε ήταν και η συμφωνία με συγκεκριμένο επιχειρηματία που ήθελε να ξεφορτωθεί τις ανεμογεννήτριες. Αφού ήταν «ζωτικής σημασίας» για την επιχείρηση γιατί δεν προχώρησε;
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα είναι η άρνηση των κυβερνήσεων να εξοφλήσουν οφειλές φορέων του Δημοσίου.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την ΔΕΗ είναι ότι χάνεται από ρευματοκλοπές (ξενοδοχεία, καφετέριες, κλπ), το 34% της παραγωγής.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα είναι ότι αποδεχθήκατε και μετατρέψατε την ΔΕΗ σε εισπρακτικό μηχανισμό με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντικαθιστώντας τις εισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την επιχείρηση είναι οι επισφαλείς πελάτες και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την επιχείρηση είναι ότι παραχωρήσατε έναντι φθηνού ανταλλάγματος τα δικαιώματα της ΔΕΗ σχετικά με την ΔΕΠΑ.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την επιχείρηση είναι ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών ΔΕΗ και του κράτους που «αναγκάζεται» η ΔΕΗ να πληρώνει εκατ.€ για τις λεγόμενες «καθυστερήσεις», έργου.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την επιχείρηση είναι ότι τον Ιούλιο 2009 υπεγράφει σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για νέα μονάδα στη Ρόδο χωρίς να εξασφαλιστεί η απόκτηση οικοπέδου με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η ΔΕΗ.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ είναι η ενίσχυση της εμπορίας που χαρακτηρίζεται πρώτη γραμμή ως επικοινωνιακός και εισπρακτικός μηχανισμός και όχι το κλείσιμο πρακτορείων και η ενίσχυση στα μετόπισθεν της ΔΕΗ.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την επιχείρηση είναι να μη δέχεστε παρεμβάσεις από κυβέρνηση – ΡΑΕ για ιδιαίτερη μεταχείριση και παροχή ρεύματος σε συγκεκριμένους βιομήχανους.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την επιχείρηση είναι να ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΑΙ στα πολιτικά-κυβερνητικά παιχνίδια και στους εκβιασμούς των  μνηστήρων που περιμένουν να σκυλέψουν στο κορμί της ΔΕΗ.
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ θέμα για την επιχείρηση είναι να συνεχίσει να απολαμβάνει σεβασμό και αξιοπιστία από τον Ελληνικό λαό, γιατί αποτελούσε εγγύηση και  ενέπνεε σιγουριά για τον πρωταγωνιστικό ρολό.
ΠΟΛΛΑ τα ζωτικής σημασίας θέματα κύριε Πρόεδρε και ατελείωτος ο κατάλογος που πράγματι αυτά αποδυναμώνουν την ΔΕΗ στο «ανταγωνιστικό» ενεργειακό περιβάλλον.
Στις 17 Ιούλη 2012 καταθέσατε βασικές προτάσεις αλλαγής θεσμικού πλαισίου, απελευθέρωση χονδρικής-λιανικής, για αποφορολόγηση ή τουλάχιστον αποσύνδεση από φόρους υπέρ τρίτων, κλπ. Η παρέμβασή σας χαρακτηρίσθηκε χλυαρή, δεν είχε την αποφασιστικότητα και την δυναμική στην κατεύθυνση προστασίας της ΔΕΗ, δίνοντας την εντύπωση ότι απλά τα είπατε για να καταγραφούν στην συνείδησή σας.
 
Οι όποιες πρωτοβουλίες κ. Πρόεδρε με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια όταν έχετε αποδειχθεί τις «Μνημονιακές υποχρεώσεις», δεν είναι πρωτοβουλίες γιατί είστε «υποχρεωμένος», πρόθυμος και υπάκουος να εκτελείται τις ΕΝΤΟΛΕΣ. Εάν παρ’όλα αυτά εκτιμάται εσείς προσωπικά και το Δ.Σ. ότι οι κυβερνητικές-μνημονιακές εντολές είναι για το συμφέρον της ΔΕΗ και των καταναλωτών να το ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, να καταθέσετε τα επιχειρήματά σας, να πείσετε.
Είμαι επίσης υποχρεωμένος κύριε Πρόεδρε να υπενθυμίσω και να τονίσω ιδιαίτερα τα όσα διαβεβαιώνατε στο 34ο Συνέδριο τον Οκτώβριο του 2010.
………θα παραμείνω αταλάντευτος αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει απέναντι στην επιχείρηση και στους εργαζόμενους που είναι:
-  Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης κατά 51%.
-  Την κάθετη αντίθεσή μου στην πώληση μονάδων της επιχείρησης.
-  Απορρίπτω κάθετα τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων. 
-Ο χρόνος όμως σκληρός και αμείλικτος ήρθε να σας διαψεύσει.
- Παραχωρήσατε-παραδώσατε το 17% στο ΤΑΥΠΕΔ.
-  Αποδεχθήκατε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων.
-  Προχωράτε – και αυτό είναι μόνο η αρχή – στην δημιουργία της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, με πώληση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών μονάδων και εμπορίας αφαιρώντας το 30% από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ.
Ο κόσμος πράγματι αλλάζει κύριε Πρόεδρε, το ζητούμενο είναι σε πια κατεύθυνση. Μην αλλάζετε πρόσωπο  και μην επιτρέπεται στον εαυτό σας να συμμετέχει στο παιχνίδι τους. Το δημόσιο αγαθό όπως το Ηλεκτρικό Ρεύμα δεν δωρίζεται, δεν παραχωρείται και δεν είναι δεκτικό ιδιωτικοποίησης  για να θυσιασθεί για την κάλυψη μιας περιστασιακής ανάγκης και μάλιστα οικονομικής. Κανένα οικονομικό μέγεθος δεν μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια ενός εκ των πολυτιμότερων αγαθών της χώρας.
Η παρέμβασή μου δεν θέλω να χαρακτηρισθεί ως ΑΠΡΕΠΕΙΑ, τα κίνητρα είναι αληθινά και πηγάζουν από το ενδιαφέρον, την αγωνία και τον προβληματισμό για τις επόμενες μέρες για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους. Επειδή το ενεργειακό περιβάλλον είναι αφιλόξενο και εχθρικό για την ΔΕΗ ΜΗΝ συμμετέχετε στην  διαμόρφωση και στην ενίσχυσή του.
Με συναδελφική εκτίμηση & σεβασμό
Κ.Κουτσοδήμας Μέλος Δ.Σ. ΓΕΝΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: