DEH

DEH

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Γιατί ήταν μονόδρομος η «ηρωική» έξοδος του Φωτόπουλου


Η απόφαση του κ. Νίκου Φωτόπουλου να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, την οποία μάλιστα χρειάστηκε «να συμμαχήσει με τον διάβολο» για να την επανακτήσει στο συνέδριο της ομοσπονδίας τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αιφνιδίασε τον συνδικαλιστικό κόσμο της ΔΕΗ και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της. Ο κ. Φωτόπουλος, έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια προεδρίας, αφήνει το «τιμόνι» της ΓΕΝΟΠ τη στιγμή που το καράβι βουλιάζει υπό το βάρος της κακοδιαχείρισης και των οικονομικών ατασθαλιών και αφού προηγουμένως έχει διασφαλίσει θέση μέλους στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Με την κίνηση αυτή επιδιώκει μια ηρωική έξοδο, έναντι της επιβεβλημένης από τις εξελίξεις αποχώρησής του, λίγο πριν από την οριστική διάλυση του πάλαι ποτέ κραταιού συνδικάτου.
Αντίστροφη μέτρηση
Η αντίστροφη μέτρηση για το ισχυρό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ξεκίνησε το 2011 με την έρευνα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για τη διαχείριση των επιδοτήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, την περίοδο 1999 - 2010, που ξεπερνάνε τα 30 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα αυτής της έρευνας ήταν και το πρώτο οικονομικό έμφραγμα για το συνδικάτο, που πλέον θα έπρεπε να συντηρηθεί με ίδιους πόρους και κυρίως από τις συνδρομές των πρωτοβάθμιων σωματείων. Δεν στέρησε μόνο από τη ΓΕΝΟΠ τον βασικό «αιμοδότη» της, που ήταν η ΔΕΗ, αλλά δημιούργησε παράλληλα και τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί.
Η ΓΕΝΟΠ καλείται να επιστρέψει στη ΔΕΗ το δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που της έδωσε η διοίκηση Ζερβού. Στη ΔΕΗ θα έπρεπε ήδη να είχε επιστραφεί και ποσό ύψους 300.000 ευρώ που έλαβε το συνδικάτο επί διοίκησης Αθανασόπουλου για τη χρηματοδότηση μελέτης με αντικείμενο την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ που ποτέ δεν έγινε. Ο κ. Φωτόπουλος έχει απολογηθεί στον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς Χρήστο Παπακώστα για τα δύο αυτά θέματα με την κατηγορία του κακουργήματος, της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας για απιστία σε βάρος της ΔΕΗ, αλλά και για το αδίκημα της απάτης, καθώς κατηγορείται ότι πήρε εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ από 312.000 ευρώ για δύο ταξίδια που δεν έγιναν. Ο ανακριτής άφησε ελεύθερο τον κ. Φωτόπουλο με εγγύηση 60.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Τα πράγματα για τον κ. Φωτόπουλο άρχισαν να γίνονται πολύ δύσκολα, καθώς πλέον βρισκόταν αντιμέτωπος και με πειθαρχικό έλεγχο από τη ΔΕΗ. Για πολλούς, η αποφυγή του πειθαρχικού ήταν ο λόγος που τον οδήγησε στο να διεκδικήσει θέση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Εξελέγη ως εκπρόσωπος των εργαζομένων με τη στήριξη της παράταξης του Ρίζου Ρίζου, πρώην γ.γ. της ΓΕΝΟΠ που υποχρεώθηκε σε παραίτηση υπό το βάρος της δημοσιότητας οικονομικών σκανδάλων και κακοδιαχείρισης. «Δεν μπορεί ένας διευθυντής να καλέσει σε ακρόαση μέλος του Δ.Σ., είναι θέμα ιεραρχίας» αναφέρει συνδικαλιστής της ΔΕΗ που υποστηρίζει την άποψη αυτή.
Από την πρώτη στιγμή της εισόδου του στο Δ.Σ. ετέθη από συνδικαλιστές θέμα ασυμβίβαστου. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, ζήτησε γνωμάτευση από νομικό περί του ασυμβίβαστου και στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Φωτόπουλο να επιλέξει ποια θέση από τις δύο θα κρατήσει. Το δίλημμα δεν ήταν δύσκολο γι’ αυτόν, καθώς είχε δρομολογήσει ήδη την αποχώρησή του από τη ΓΕΝΟΠ. Συμμετείχε στις εκλογές της ΓΣΕΕ με τη φιλοδοξία να πάρει τη θέση του προέδρου. Εφτιαξε τη δική του αυτόνομη παράταξη «ΕΜΕΙΣ» (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων) με την οποία και συμμετείχε στις εκλογές της ΓΣΕΕ, χωρίς ωστόσο να ευοδωθούν τα σχέδιά του. Με την παράταξη αυτή διέρρηξε και επισήμως τους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που τον ανέθρεψε πολιτικά και το 2007 τον επέβαλε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΠΑΣΚΕ για να διεκδικήσει τις εκλογές της ΓΕΝΟΠ ως «προεδρικός» τότε έναντι του «σημιτικού» προκατόχου του Νίκου Πιλαλλίδη και επιχείρησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακραίες τοποθετήσεις
Από τα πρώτα χρόνια της θητείας του, ο κ. Φωτόπουλος ακολούθησε ακραίες συνδικαλιστικές δράσεις και τοποθετήσεις, κινούμενος πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κατάληψης του μηχανογραφικού της ΔΕΗ. Καταλήψεις, κατέβασμα του διακόπτη, παρεμπόδιση συνεδριάσεων Δ.Σ., προπηλακισμοί προέδρων, ήταν μέσα στη συνδικαλιστική γραμμή τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι δεν τον ακολουθούσαν πλέον στις απεργίες και στο τέλος με την πρακτική του διαφωνούσαν ακόμη και οι δικοί του συνδικαλιστές. Το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνει μόνο με προσωπικές δηλώσεις, αφού δεν έχει καταφέρει να πάρει ούτε μία απόφαση ως διοικητικό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό άνοιγμα της ΓΕΝΟΠ ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Πρότεινε την αύξηση της εισφοράς των πρωτοβάθμιων σωματείων από 0,53 λεπτά (ανά μέλος) σε 2 ευρώ. «Γιατί να χρηματοδοτήσουμε εμείς την κακοδιαχείριση της θητείας του», απαντάνε τα σωματεία, που κατηγορούνται από τον ίδιο ότι δεν πληρώνουν τις συνδρομές τους. Η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να επιβιώσει. Η «ηρωική» έξοδος του κ. Φωτόπουλου είναι απλώς μονόδρομος...


Χρύσας Λιάγγου, Καθημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: