DEH

DEH

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ενδιαφέρον από Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία, Κατάρ για τη ΔΕΗ


Την υλοποίηση του σχεδίου για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, αναμένουν με ενδιαφέρον ισχυρές εταιρείες από Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία και Κατάρ. Το πρώτο ενδιαφέρον που θα εκφραστεί αφορά, φυσικά, τα δίκτυα με τα οποία και θα ανοίξει η αυλαία της αποκρατικοποίησης, μέσω της διάθεσης σε ιδιώτες αρχικά του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εντός του 2013. Ο προτιμητέος επενδυτής, όπως προβλέπει το σχέδιο, θα έχει την υποχρέωση μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014 να αυξήσει τη συμμετοχή του μέχρι και το σύνολο του υπόλοιπου 51%. Στόχος της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι η διατήρηση ποσοστού για τον έλεγχο της καταστατικής μειοψηφίας της εταιρείας που θα ελέγχει τα δίκτυα μεταφοράς.
Στις επαφές που έχουν γίνει με την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του σχεδίου και αναμένεται να αναθερμανθούν μετά την ανακοίνωσή του, ενδιαφέρον για τα δίκτυα έχουν εκφράσει δύο κινεζικές εταιρείες και μία ιταλική. Πρόκειται για τον Ιταλό διαχειριστή του συστήματος ΤΕΡΝΑ (αντίστοιχος του ΑΔΜΗΕ), ο οποίος ενδιαφέρεται για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ηδη έχει ανακοινώσει την υλοποίηση μιας πολύ μεγάλης επένδυσης για την υποβρύχια διασύνδεση ισχύος 1.000 ΜW μεταξύ Ιταλίας και Μαυροβουνίου. Ο διαχειριστής του ιταλικού συστήματος συνεργάζεται ήδη με τον ΑΔΜΗΕ στη μεταφορά ενέργειας μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας μέσω της υποβρύχιας διασύνδεσης των δύο χωρών.
Η Κίνα αναμένεται να εμφανισθεί στον διαγωνισμό είτε μέσω της Tsate Grid (SGCC), που αποτελεί τη μεγαλύτρη εταιρεία δικτύων της χώρας, είτε μέσω της πορτογαλικής EDP, που έχει εξαγοραστεί από την κινεζική εταιρεία Three Gorges (CTGPC).
H ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς εκτιμάται από το σύνολο της αγοράς ενέργειας ότι θα έχει άμεσο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, αφού θα διασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη και επέκταση των αναγκαίων έργων που σήμερα καρκινοβατούν λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης.
Αντιθέτως, ερωτήματα τίθενται από πολλές πλευρές για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της διάθεσης του 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, που θα αποτελέσει το χαρτοφυλάκιο μιας νέας πλήρους καθετοποιημένης εταιρείας κατά τα πρότυπα της υφιστάμενης. Είναι το δεύτερο στάδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που προβλέπει το σχέδιο που αποκαλείται «Μικρή ΔΕΗ». Από το κατά πόσον η εξαγορά θα συνοδευθεί με δεσμεύσεις του αγοραστή για νέες επενδύσεις θα εξαρτηθεί και το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης, τονίζουν παράγοντες της αγοράς και αυτό προϋποθέτει μεγάλη διαθεσιμότητα κεφαλαίων. Την άποψη αυτή υπερασπίζονται προς το παρόν τουλάχιστον και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Για τη «Μικρή ΔΕΗ» προκαταρκτικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού της Δυτικής Ευρώπης. Μεταξύ αυτών, είναι οι γερμανικές RVE και ΕΟΝ, η τελική απόφαση των οποίων θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της στρατηγικής τους που προβλέπει σημαντικές αποεπενδύσεις στα πυρηνικά μετά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να κλείσει πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 
Πιο ώριμο φαίνεται να είναι το γαλλικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκφραστεί είτε μέσω της ΕDF είτε μέσω της ιταλικής Edison, που ελέγχεται επίσης από τον ίδιο γαλλικό κολοσσό. 
Η Edison συμμετέχει ήδη στην ελληνική αγορά ηλεκτροπαραγωγής μέσω της Elpedison, κοινής εταιρείας με τα ΕΛΠΕ, που λειτουργεί δύο μονάδες φυσικού αερίου και δραστηριοποείται μέσω θυγατρικής της και στο trading, αλλά και στην προμήθεια. 
Οι ίδιες εταιρείες ενδιαφέρονται και για το τρίτο στάδιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ» και περιλαμβάνει τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που έχουν περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Στο ΥΠΕΚΑ, ενδιαφέρον για τη «Μικρή ΔΕΗ» έχει μεταφερθεί και από το Κατάρ. Από ρωσικής πλευράς ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ έχει εκφραστεί από την Gazprom. Αυτό ωστόσο συνδέεται σε κάθε περίπτωση με την έκβαση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ. Η ρωσική εταιρεία έχει δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον της για επέκταση της στρατηγικής της στον τομέα του ηλεκτρισμού στην περίπτωση που εξαγοράσει τη ΔΕΠΑ.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: