DEH

DEH

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Σχίσμα στη ΔΑΚΕ – «Νέα Πορεία» μακριά από τη ΝΔ του Σαμαρά

Η ΝΔ του κ. Σαμαρά σήμερα, δέχθηκε, ένα ακόμη διπλό χτύπημα. Το πρώτο ήρθε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα το οποίο μετέτρεψε σε κόμμα ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος μαζί με πολλούς «καραμανλικούς» βάζοντας στο καταστατικό του νέου πολιτικού φορέα αυτολεξεί το ιδρυτικό κείμενο της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από τη βάση των συνδικαλιστών της ΝΔ, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων αποχαιρέτησε τη ΔΑΚΕ, η οποία πλέον συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, και δημιούργησαν τη δική τους, κοινωνικά φιλελεύθερη συνδικαλιστική παράταξη («Νέα Πορεία») με καθαρό αντιμνημονιακό λόγο και σαφή στόχευση κατά των δυσβάστακτων μέτρων που στηρίζει και προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά.

Τι είναι η «Νέα Πορεία»

Η «Νέα Πορεία», η νέα συνδικαλιστική παράταξη που από σήμερα
υφίσταται στο επίπεδο, καταρχήν, του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνα, δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη σημαντικών στελεχών της ΔΑΚΕ (της προσκείμενης στη ΝΔ συνδικαλιστικής παράταξης) να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις της «κωλοτούμπας» του επικεφαλής της και γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Νίκου Κιουτσούκη. Ο κ. Κιουτσούκης, αν και μέχρι τα τέλη του προηγούμενου χρόνου δήλωνε αντιμνημονιακός εξαπολύοντας μύδρους κατά του Μεγάρου Μαξίμου, για.. άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους (πλην, όμως, ευκόλως εννοούμενους) από τις αρχές του τρέχοντος έτους τα «γύρισε», τα ξαναβρήκε όπως λένε στη ΓΣΕΕ με τον κ. Σαμαρά, και μπήκε στη «γραμμή» της τρικομματικής.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε πολλά στελέχη της ΔΑΚΕ να σκεφτούν την επόμενη ημέρα. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, προέκυψε η ιδέα, που πλέον αποτελεί πραγματικότητα, της δημιουργίας μιας νέας, κοινωνικά φιλελεύθερης συνδικαλιστικής παράταξης.

Κάτω από τη σκέπη της «Νέας Πορείας» ήδη μπήκαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιάννης Βασιλόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου Γιώργος Κακαριάρης, ο πρόεδρος της ΠΕΠ – ΔΕΗ Θανάσης Κατσέτης, ο έφορος του δ.σ. Του ΕΚΑ Νίκος Κούνιδας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Χειριστών Μηχανοδηγών Γεωτρυπανιστών Ελλάδος Μανώλης Μανωλάς, ο γγ. Του Πανελλαδικού Σωματείου Χειριστών Εσκαπτικών Μηχανημάτων Σάββας Μιρόπουλος, το μέλος του δ.σ. του ΕΚΑ Γιώτα Μπίσιλα και ο οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, Μιχάλης Ψαρράς.

Σημειωτέον, τα εν λόγω συνδικαλιστικά στελέχη διεγράφησαν πριν λίγες ώρες από τη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα με την οποία, εκλογικά, θα βρεθούν πλέον αντιμέτωποι στις προσεχείς εκλογές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

«Βασική μας επιδίωξη που μας οδήγησε στην εκλογική μας κάθοδο στο ΕΚΑ είναι η προσπάθεια ανατροπής του μέχρι σήμερα “ξύλινου” και κομματικοποιημένου συνδικαλιστικού λόγου των “συνηθισμένων” και “κατεστημένων” παρατάξεων του χώρου (…) Εϊμαστε αντίθετοι στη μνημονιακή εξάρτηση και νομοθεσία και θα αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις εργασιακές σχέσεις, σε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας και της αγοράς, επειδή πιστεύουμε ότι χωρίς ανάπτυξη και υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανεξαρτηρία, που είναι προϋπόθεση και της πολιτικής ελευθερίας και αυτοδιάθεσης» αναφέρουν οι επικεφαλής της «Νεας Πορείας» στο ιδρυτικού χαρακτήρα κείμενο τους. Και, όπως γίνεται αντιληπτό, οι πονοκέφαλοι για τη Συγγρού και το Μέγαρο Μαξίμου αυξάνονται ακόμη περισσότερο, χωρίς να μπορούν οι επικοινωνιακοί χειρισμοί από τα παπαγαλάκια» να αποτελέσουν ουσιαστικό «παυσίπονο».

www.nez.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: