DEH

DEH

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

O Σπάρτακος για την παγκόσμια ημέρα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία για το έτος 2013

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το έτος 2013 επικεντρώνεται στην Πρόληψη των Επαγγελματικών Ασθενειών.Οι επαγγελματικές ασθένειες είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να συσχετιστούν αιτιολογικά με τις συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας σε σύγκριση με τα εργατικά ατυχήματα, αν και ευθύνονται για το θάνατο έξι φορές περισσότερων ατόμων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΟΕ (Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας), από τους 2,34 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, που σχετίζονται με την εργασία, οι 2,02 οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες. Επαγγελματικές ασθένειες όπως η πνευμοκονίαση, εξακολουθούν
να υφίστανται στις μέρες μας, ενώ σχετικά νέες επαγγελματικές ασθένειες όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις και το εργασιακό άγχος βρίσκονται σε άνοδο.
Η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών αποτελεί επιτακτική ανάγκη και για το σκοπό αυτό απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, με σκοπό την ανάπτυξη και την υλοποίηση σχετικών εθνικών στρατηγικών και προγραμμάτων.
Να θυμίσουμε ότι σε ειδική ημερίδα που είχε πραγματοποιήσει το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ το 2011, οι ειδικοί εισηγητές είχαν τονίσει ότι «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Η ειλικρινής συνεργασία εργαζομένων, ενδιάμεσων στελεχών, τεχνικών ασφάλειας και Ιατρών εργασίας σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες για ένα θέμα που ενώνει εργαζόμενους και ΔΕΗ, αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ για την καθιέρωση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Από την συνολική μας προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την Υγιεινή και την Ασφάλεια, δεν πρέπει και δεν μπορεί να λείψει κανείς. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Είναι υπόθεση όλων μας.
Η Υγεία και η Ασφάλεια θα πρέπει να διαχυθούν σε όλο το φάσμα των δράσεων της Επιχείρησης, να ενταχθούν στο ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης, όπως και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η εξυπηρέτηση των πελατών και η προστασία του περιβάλλοντος.
O ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με τα στελέχη του, όπως πάντα έτσι και τώρα, δίνει καθημερινά τον αγώνα του απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τα συμφέροντά του, αλλά προπάντων απέναντι σε όσους αψηφούν την υγεία και την ίδια του τη ζωή.
Σημαντικό εφόδιο και όπλο των εργαζομένων στην προσπάθεια για το αυτονόητο, το να προστατέψουμε δηλαδή την υγεία και την σωματική μας ακεραιότητα στο χώρο εργασίας, δεν είναι άλλο από τη σωστή και διαρκή ενημέρωση του καθενός για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Είναι σημαντικό για έναν εργαζόμενο να γνωρίζει μέχρι πού είναι υποχρεωμένος να φτάσει και τι μπορεί να κάνει για να προστατευθεί. Είναι ανάγκη να υπάρχει γνώση της νομοθεσίας και είναι ανάγκη να καταγγέλλονται και να αναδεικνύονται τα κακώς κείμενα. Με το να τα κουκουλώνουμε για να τον Α ή Β λόγο, το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι μεγαλύτερο ρίσκο, περισσότερα δεινά και δυσάρεστες καταστάσεις.
Επιπροσθέτως, κρίνουμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί, αλλά και να επεκταθεί στα Ορυχεία (εκτός από τους ΑΗΣ) η Γενική Πολιτική της ΓΔ/Π για την Υ& Α.Ε. που αφορά στην εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας (Σ.Δ.Υ & Α.Ε) σύμφωνα με το Πρότυπο OHSAS 18001.
Σήμερα, σε μια εποχή και μια κοινωνία που ήρθαν τα πάνω κάτω και η καθημερινότητα μεταφράζεται σε μια διαρκή πάλη για αξιοπρεπή διαβίωση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ολιγωρήσουμε/να ολιγωρήσουνε σε ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο είναι αυτό της ασφαλούς εργασίας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φετινή παγκόσμια ημέρα και το γεγονός ότι εστιάζεται στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μια ακόμα φορά δράττεται της ευκαιρίας και θίγει το θέμα που έχει να κάνει με την καταγραφή και αναγνώριση κάποιων ασθενειών ως «επαγγελματικών ασθενειών». Πρόκειται για υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους εργαζόμενους, που ειδικά για το χώρο της ΔΕΗ, βιώνουν καταστάσεις και νοσούν από ασθένειες που παλεύουμε να εντάξουμε στην κατηγορία των επαγγελματικών ασθενειών.
Όπου πάντως και να εστιάζεται η συγκεκριμένη ημέρα, το σύνθημα για τον Σπάρτακο είναι το εξής ένα: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.
Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: