DEH

DEH

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Σπρώχνουν μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες

Διαταγές πληρωμής κατά του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ (Διαχειριστής και Λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θυγατρικές της ΔΕΗ) για τις οφειλές τους προς τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ανήγγειλε ο γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Την ίδια ώρα προτείνουν πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες .
Οι οφειλές αυτές όπως είπε είναι η κύρια αιτία για την οποία οι ιδιωτικές μονάδες χρωστούν στη ΔΕΠΑ περί τα 300 εκατ. ευρώ και για τα εξώδικα που στέλνει η ΔΕΠΑ στους ιδιώτες.
Ο Μπενρουμπής επεσήμανε ακόμη τα προβλήματα που δημιουργεί η αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδίως των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό ισοζύγιο. Το επιπλέον κόστος όπως είπε φθάνει στα 2 δισ. ευρώ το χρόνο ενώ κατά τις ημέρες με μεγάλη ηλιοφάνεια εμφανίζεται ήδη το λεγόμενο sunset effect, δηλαδή η απότομη απώλεια της ηλιακής παραγωγής την ώρα που δύει ο ήλιος και η ανάγκη αναπλήρωσής της από θερμικές μονάδες, κατάσταση που δοκιμάζει το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.
Μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιωτές...
Τόσο οι εκπρόσωποι των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών όσο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός συμφώνησαν με τις προτάσεις της ΡΑΕ για εκχώρηση, μέσω δημοπρασιών, λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες προκειμένου να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού.
Ο Ζερβός ζήτησε, ωστόσο, να θεσπιστούν ελάχιστες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής συν ένα εύλογο κέρδος. Τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ θα ήθελε να έχει μερίδιο αγοράς στη λιανική 70%, όσο είναι το μερίδιό της στην παραγωγή για να μην υποχρεώνεται να αγοράζει ενέργεια από ιδιώτες σε υψηλές τιμές.
Αναφερόμενος, τέλος, στα σχέδια πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Edison Roberto Poti επεσήμανε ότι το ίδιο μοντέλο εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιταλία και εφαρμόζεται τώρα στην Τουρκία.
 
πηγή Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: