DEH

DEH

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΔΕΗ: φόβοι για κατάρρευση εσόδων – Τα σχέδια για διευκολύνσεις

Κατάρρευση των εσόδων φοβάται η ΔΕΗ, λόγω της αδυναμίας των καταναλωτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι καταναλωτές που ζήτησαν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ ξεπερνούν τις 530.000, ενώ πάνω από 400.000 καταναλωτές δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης του λογαριασμού τους.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα στελέχη της ΔΕΗ είναι ότι το χαράτσι θα παραμείνει συνδεδεμένο με τους λογαριασμούς ρεύματος για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα.
Επαναξιολόγηση
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ προχωρά στην επαναξιολόγηση του πλαισίου παροχής διευκολύνσεων σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες .
Ειδικότερα, στους σχεδιασμούς της ΔΕΗ είναι να αποφεύγεται, στις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατόν, η διακοπή ηλεκτροδότησης και να δίνεται η δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 4 διμηνιαίες δόσεις.
Βάσει του κώδικα που εκπόνησε η ΡΑΕ, η μηνιαία δόση εξόφλησης έπειτα από ρύθμιση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 50% του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού.
Από την άλλη, η ΔΕΗ διαθέτει ένα παράθυρο πίεσης για πελάτες οι οποίοι δεν ρυθμίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Είναι η χρονική περίοδος από την 1η Απριλίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου, που η προστασία των καταναλωτών από διακοπή ρεύματος με βάση τον ίδιο κώδικα της ΡΑΕ δεν ισχύει. Εκείνη την περίοδο η ΔΕΗ μπορεί να διακόψει την παροχή.
Πάνω από 1.000 κλοπές μετασχηματιστών σε δυο χρόνια
Ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά για τη ΔΕΗ από τη δράση συμμορίας Ρομά που ρήμαξαν στύλους της ΔΕΗ κλέβοντας μετασχηματιστές και καλώδια χαλκού, τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν σε ιδιοκτήτες εταιρείας scrap στην Καρδίτσα.
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, μετά από έρευνα προέκυψε ότι από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα που συνελήφθησαν τα μέλη της σπείρας έχουν διαπράξει συνολικά 1.222 κλοπές μετασχηματιστών, καλωδίων και ηλεκτρικών πινάκων.
Από την Ασφάλεια Καρδίτσας συνελήφθησαν τρεις Ρομά, ηλικίας 37, 40 και 40 χρόνων και δύο Καρδιτσιώτες, πατέρας και γιος, ηλικίας 41 και 21 χρόνων αντίστοιχα, που είχαν την εταιρεία αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων (scrap).

Δεν υπάρχουν σχόλια: