DEH

DEH

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Σε λειτουργία νέα μονάδα μετά από 9 χρόνια

Μπαίνει σήμερα σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για την πρώτη νέα μονάδα της επιχείρησης που θα αρχίσει να παράγει, μετά από 9 χρόνια. Πρόκειται για τη μονάδα "Αλιβέρι 5" ισχύος 420 μεγαβάτ που θα καίει φυσικό αέριο. Εχθές ο Διαχειριστής του Συστηματος - ΔΕΣΜΗΕ, ανακοίνωσε ότι στις 9 το πρωί η νέα μονάδα θα προσφέρει ενέργεια στο σύστημα με 6 μεγαβάτ για μία ώρα και στη συνέχεια με 40 μεγαβάτ.
Η ανάθεση του έργου έγινε στην ελληνική κατασκευαστική κατασκευαστική Μέτκα μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ωστόσο η
παράδοση της μονάδας καθυστέρησε σημαντικά, αρχικά επειδή η ΔΕΗ τη χωροθέτησε σε περιοχή όπου βρισκόταν αρχαιότητες.
Το γεγονός επέβαλε την μετακίνηση και ανασχεδιασμό της μονάδας με σημαντικές αλλαγές σε λειτουργικά συστήματα, όπως σε αυτό της ψύξης. Στη συνέχεια νέα καθυστέρηση προκάλεσε η μη ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τον οποίο θα τροφοδοτείται με καύσιμο.

Εν τέλει από σήμερα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, η οποία είναι η πέμπτη μονάδα συνδυασμένου κύκλου της επιχείρησης με καύσιμο φυσικό αέριο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή ακόμη μίας μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη. Η μονάδα αυτή, ισχύος 811 μεγαβάτ, ανατέθηκε επίσης στη Μετκα το 2009, μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Ωστόσο στη συνέχεια το συγκεκριμένο συμβόλαιο η εταιρεία το μεταβίβασε στην ΤΕΡΝΑ, ενώ η εταιρεία διατήρησε το μέρος του συμβολαίου που αφορά τη συντήρηση της μονάδας.
Οι νέες μονάδες θα αντικαταστήσουν παλαιές πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες παρ' ότι έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και χρόνια, εντάσσονται στο μηχανισμό εφεδρείας για να εισπράττει η ΔΕΗ τη σχετική αμοιβή από το σύστημα.

Πηγή http://www.sofokleous10.gr/portal2/epixeiriseis/epixeiriseis/ΔΕΗ-Σε-λειτουργία-νέα-μονάδα-μετά-από-9-χρόνια-2013030890667/

Δεν υπάρχουν σχόλια: