DEH

DEH

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ!

Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά μονοπώλιατης ενέργειας και τις υπερβολικές αυξήσεις τιμών, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή(18/2) σε σχεδόν 20 πόλεις της Βουλγαρίας. Αίτημα των διαδηλωτών η επανεθνικοποίηση των εταιριών διανομής ενέργειας και η άμεση παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού στην γείτονα χώρα όπου ακούγονται ,τόσο μαζικά, φωνές για επανακρατικοποίηση εταιρειών.
Οι διαδηλωτές έκαψαν λογαριασμούς ρεύματος και επιτέθηκαν σε γραφεία των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε πόλεις.
Στη Σόφια σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να φτάσουν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που παρέχει ρεύμα στην πρωτεύουσα και στη βορειοδυτική Βουλγαρία.
«Δεν το αντέχουμε πλέον», δήλωσε μια διαδηλώτρια. «Η σύνταξή μου είναι στα 155 λέβα (110 δολάρια) και ο λογαριασμός μου το Δεκέμβριο ήταν στα 175 λέβα. Τι πρέπει να κάνω;».
Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα «Δεν Πληρώνω» μπροστά από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.Το ηλεκτρικό δίκτυο της Βουλγαρίας είναι χωρισμένο σε τρεις ζώνες που τις εκμεταλλεύονται δυο τσέχικες και μια αυστριακή εταιρεία.Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα των λογαριασμών του ηλεκτρικού, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Τζάνκοφ, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των ηλεκτρικών εταιρειών.

πηγή http://kokinorodo.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: