DEH

DEH

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κ. Μαρκόπουλος: "Η ΔΕΗ να μειώσει το λειτουργικό της κόστος"

από το Γραφείο Τύπου

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, στην απάντηση του σε ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας Κώστα Μαρκόπουλου με θέμα «Η Διοικητική αδράνεια της Δ.Ε.Η. αυξάνει το κόστος του ρεύματος», αναγνωρίζει πως η Δ.Ε.Η. έχει δυνατότητα να εξορθολογήσει το λειτουργικό της κόστος.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός αναφέρει πως λήφθηκε υπόψη η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), την οποία επικαλείται στην ερώτηση του ο κ. Μαρκόπουλος, και με απόφαση του Υπουργού στις 10/01/2013, προχώρησε σε περαιτέρω μείωση του ανακτήσιμου υπέρ της Δ.Ε.Η. ποσού από τους καταναλωτές, ώστε να δοθεί κατεύθυνση στη Δ.Ε.Η. να προχωρήσει σε επιπλέον εξορθολογισμό της λειτουργίας της.
Η διοίκηση της Δ.Ε.Η. στο επισυναπτόμενο στην απάντηση
έγγραφο της, περιορίζεται στο να δηλώνει την αδυναμία της να εφαρμόσει επιχειρηματικές μεθόδους που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες στην διαχείριση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 , επικαλούμενη τα μειωμένα χρηματικά διαθέσιμα της επιχείρησης και το άσχημο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον της χώρας. Δεν αναφέρει επί της ουσίας τίποτε για προσπάθεια να μειωθούν τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης πέραν της μείωσης της μισθοδοσίας.
Η πραγματικότητα όμως που βιώνουν οι καταναλωτές είναι ότι, λόγω της ίδιας προαναφερθείσας απόφασης, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η Υπουργική Απόφαση που ορίζει τις χρεώσεις τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για το 2013, πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς στη Δ.Ε.Η.

Για άλλη μια φορά δίνεται η εντύπωση στον πολίτη, ότι ακόμη και αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης το κράτος αδυνατεί να λειτουργήσει με ιδιωτικοεπιχειρηματικά κριτήρια ώστε να επικεντρώνεται στο «νοικοκύρεμα» του λειτουργικού κόστους. Αν φταίει η πολιτική ηγεσία ή ο διοικητής που διόρισε η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή αφήνει αδιάφορο τον φτωχοποιημένο Έλληνα. Το αποτέλεσμα παραμένει ότι πάλι αυτός πληρώνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: