DEH

DEH

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Οι ΑΠΕ βγάζουν τους λιγνίτες της ΔΕΗ στη “σύνταξη”

Τη μείωση της παραγωγής τωνλιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προκαλέσει η υψηλότερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ(του φορέα που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας) τις τελευταίες μέρες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κυμάνθηκε σε 700-1.030 Μεγαβάτ, ακόμα και στις νυχτερινές ώρες, τη στιγμή που οι λιγνιτικές μονάδες μείωσαν την παραγωγή τους έως και 50%.
Όπως αναφέρει το euro2day, τις μέρες που έχει ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους η συνεισφορά των ΑΠΕ λόγω φωτοβολταϊκών και αιολικών αυξάνεται με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση στα λιγνιτικά.
Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών ήταν πάνω από 1.400 Μεγαβάτ (μαζί με το πρόγραμμα στεγών) ενώ η ισχύς των συμβολαιοποιημένων μονάδων σε 3.447 μεγαβάτ. Αντίστοιχα, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών ανήλθε σε περίπου 1.500 μεγαβάτ.
Πρόβλημα για τη ΔΕΗ αποτελεί το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι τόσο ευέλικτες ως προς την αυξομείωση της παραγωγής όσο οι μονάδες φυσικού αερίου, ώστε να υπάρξει συντονισμός με την παραγωγή από ΑΠΕ η οποία επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, στις 23 Ιανουαρίου οι τέσσερις από τις πέντε μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου επί 7-10 ώρες είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν με φορτίο μειωμένο κατά 40%, οι δύο από τις τέσσερις του ΑΗΣ Καρδιάς με μειωμένο κατά 45%, το ίδιο και του ΑΗΣ Αμυνταίου, Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: