DEH

DEH

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Σε τρεις δόσεις οι αυξήσεις, προτείνει η ΔΕΗ

Για ποιους λόγους είναι επιβεβλημένες
 
Η τιμολογιακή πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει τη σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων σε τρία βήματα (1.1.2013, 1.5.2013 και 1.7.2013), έτσι ώστε από 1.7.2013 τα τιμολόγια στη Χαμηλή Τάση να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και αγορών καθώς και εμπορικής διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό το εμπορικό περιθώριο κέρδους της
ΔΕΗ Εμπορίας .
Πάντως η πλευρά της ΔΕΗ υποστηρίζοντας το αίτημά της για αναπροσαρμογές έχει δύο βασικά επιχειρήματα:
Πρώτον τα κοστοβαρή τιμολόγια αποτελούν υποχρέωση από την κοινοτική νομοθεσία και το μνημόνιο και από την 1η Ιουλίου 2013 όλα τα τιμολόγια θα πρέπει να αντανακλούν το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, με εξαίρεση αυτά των ευπαθών καταναλωτών.
Δεύτερον τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τη Χαμηλή Τάση σε αρκετές κατηγορίες καταναλωτών, δεν αντανακλούν το κόστος και το ρεύμα πωλείται σε τιμές χαμηλότερες από αυτό. Έτσι με τη σύνδεση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με το κόστος στην Χονδρεμπορική θα καταστεί εφικτή η δραστηριοποίηση μεγαλύτερου αριθμού προμηθευτών, διευρύνοντας τον ανταγωνισμό, με στόχο να εξασφαλισθούν καλύτερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή.
Εξωγενείς
Όπως είχε γίνει φανερό και από τις παρουσιάσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού, η ΔΕΗ θεωρεί ότι ένα σημαντικό κομμάτι των αυξήσεων επιβάλλεται από εξωγενείς μη ελεγχόμενους από την εταιρεία λόγους. Αυτοί είναι:
• Η κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και συνακόλουθα η αγορά όλων των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, και οι αυξήσεις των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά. Ειδικότερα, το κόστος της ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί από την 1.1.2013 με ποσό των €300 εκατ. περίπου, με εκτιμώμενη τιμή δικαιωμάτων στα €7/tn CO2. Σημειώνεται ότι η τιμή αυτή είναι δυνατόν να αυξηθεί σημαντικά ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα CO2 .
• Το αυξημένο κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Εμπορίας της ΔΕΗ μέσω της Χονδρεμπορικής Αγοράς από μονάδες τρίτων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
• Την κάλυψη του μεταβλητού κόστους παραγωγής τρίτων.
• Το κόστος του φυσικού αερίου των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.
• Το κόστος αγοράς πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος τρίτων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΙ).
• Τον φόρο στο φυσικό αέριο (ΕΦΚ), μαζούτ, Ντήζελ, και το τέλος λιγνίτη.
Εμείς προσπαθούμε
Το βάρος της ΔΕΗ πέφτει και σε ένα άλλο σημείο: να αποδείξει ότι έχει καταβάλει προσπάθειες για τη μείωση του ελεγχόμενου από αυτήν κόστους. Έτσι η ΔΕΗ προβάλει το γεγονός ότι κατά τα τρία τελευταία χρόνια:
• Από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, οι ελεγχόμενες δαπάνες για το 2011 ήταν μόνο το 35%.
• Από αυτές τις ελεγχόμενες δαπάνες, οι δαπάνες μισθοδοσίας αφορούσαν στο 23% και οι λοιπές ελεγχόμενες δαπάνες το 12% των συνολικών λειτουργικών δαπανών.
• η εταιρεία συνεχίζει να καταβάλει προσπάθειες για τον περιορισμός του κόστους και ειδικά των λοιπών λειτουργικών δαπανών
• Εφόσον οι προσπάθειες αυτές ολοκληρωθούν θα επέλθει μικρή μείωση των συνολικών λειτουργικών δαπανών αφού οι μειώσεις αυτές αφορούν στο 12% του συνολικού κόστους της ΔΕΗ
Στο μισθολογικό η δαπάνει έχει μειωθεί κατά περίπου 650 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Αυτό σημαίνει πως η μέση μισθολογική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 36% ανά εργαζόμενο. Η μείωση της μισθοδοσίας δεν προέκυψε μόνο από την εφαρμογή των Νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και από εσωτερικές περικοπές στη ΔΕΗ – μειώσεις από υπερωρίες, βάρδιες, εκτός έδρας κ.α.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: