DEH

DEH

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΕΗ συμμετέχει σε διαγωνισμό για κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών στα Σκόπια


Σύμφωνα με το υπουργείο της ΠΓΔΜ

Η ΔΕΗ και η εταιρεία «Balkan Energy Group» από την ΠΓΔΜ συμμετέχουν μέχρι στιγμής στον διαγωνισμό για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στα Σκόπια. Συγκεκριμένα στην Τσέμπρεν και στην Γκάλιστε στον ποταμό Τσρνα (ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη -Αξιού), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, το οποίο έχει προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό.

Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό έληγε στις 3 Ιανουαρίου του 2013, όμως πήρε παράταση για τα μέσα Απριλίου.

Ο τρέχων διαγωνισμός είναι ο έβδομος που προκηρύχθηκε για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών αυτών εργοστασίων. Οι προηγούμενοι έξι είχαν καταστεί άγονοι, με αποτέλεσμα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να σχολιάζουν ότι το περιβόητο αυτό έργο τείνει να «στοιχειώσει».
 
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τροποποίησε τους όρους στο νέο διαγωνισμό ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από περισσότερες εταιρείες. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια του διαγωνισμού για ορισμένες τεχνικές προδιαγραφές του έργου, αυτή τη φορά είναι πιο ελαστικά. Τα κριτήρια αυτά αφορούν κυρίως το ύψος των φραγμάτων, το οποίο προβλέπεται, στους νέους όρους, χαμηλότερο.
 
Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα πρέπει να προσφέρει στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, ELEM, ποσοστό τουλάχιστον 39% των μετοχών του έργου. Αρχικές αναφορές προσδιόριζαν την επένδυση για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.

Στον προηγούμενο διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου είχαν υποβάλλει προσφορές η ΔΕΗ και η κινεζική κοινοπραξία CWE&CTGPC. Ωστόσο, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκρινε ότι οι δύο υποβληθείσες προσφορές δεν ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις του Δημοσίου.
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=245012

Δεν υπάρχουν σχόλια: