DEH

DEH

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αντισυνταγματικό και το ίδιο το χαράτσι της ΔΕΗ λέει η απόφαση.


Σε πλήρη πανικό και σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση σε σχέση με τη γνωστή με αρ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας) που αφορά το χαράτσι που μπαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Γιατί όμως η κυβέρνηση είναι σε τόσο πανικό ώστε να σπεύσει αφενός να διατάξει τη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι παρά τη δικαστική απόφαση και ταυτόχρονα να σπεύδει στον Άρειο Πάγο (την ηγεσία του οποίου ορίζει η ίδια), για να ακυρώσει την πιο πάνω απόφαση;
Το πρόβλημα που έχει κτυπήσει την κυβέρνηση, εκτιμούμε πως δεν είναι η μη είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, αφού αυτό μπορεί να το εισπράξει πιο σίγουρα μέσα από την εφορία, με όσες δόσεις η ίδια καθορίσει. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο μέσα στην απόφαση που δεν προβλήθηκε καθόλου από τα ΜΜΕ και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η ανωτέρω απόφαση κηρύσσει το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 (που επιβάλει το χαράτσι) ως αντισυνταγματικό. Ότι προσκρούει δηλαδή στο άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να διαβάσει κάποιος την ίδια την απόφαση.
Για όποιον λοιπόν δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό, σημαίνει πως ο νόμος για το χαράτσι είναι άκυρος. Δηλαδή όχι μόνο η ΔΕΗ δεν μπορεί να το εισπράξει, αλλά ούτε και η ίδια η Εφορία. Αν μάλιστα ο Άρειος Πάγος, δείξει την ίδια νομική γενναιότητα που έδειξε και το Πολυμελές Πρωτοδικείο και κηρύξει και αυτός τον νόμο αυτόν ως αντισυνταγματικό, τότε δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι πολίτες να ζητούν πίσω ακόμα και τα χρήματά που έχουν ήδη δώσει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Είναι λοιπόν να μην βρίσκεται σε πανικό η κυβέρνηση και να μην τρέχει να σώσει τον αντισυνταγματικό της νόμο;;;
Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: