DEH

DEH

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Οσα δεν βλέπουν οι βουλευτές στη ΔΕΗ


Ο σχολιασμός που έκανε το ΒΗΜΑ στο ζήτημα των προτεινόμενων υπεραυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. 

Και ιδιαιτέρως από ορισμένους βουλευτές της Αριστεράς, οι οποίοι εθίγησαν επειδή τους επικρίναμε για τη μορφή του ελέγχου που άσκησαν στον πρόεδρο της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας. Επιμένουμε στις επικρίσεις μας, επειδή θεωρούμε ότι οι περισσότεροι έμειναν σε γενικού τύπου κρίσεις και αναφορές και δεν διείσδυσαν στην ουσία του προβλήματος. 

Εμείς πιστεύουμε βαθύτατα ότι η προτεινόμενη υπεραύξηση των τιμολογίων είναι αποτέλεσμα της άσκησης κακής διοίκησης στην επιχείρηση. Ότι οι διοικήσεις τα τελευταία εφτά χρόνια δεν άσκησαν την πρέπουσα διοίκηση, δεν ακολούθησαν τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, άφησαν το κόστος να πολλαπλασιάζεται. Υπήρχαν από το 2005 ακόμη μελέτες διεθνών οίκων που υποστήριζαν ότι αν η ΔΕΗ τηρούσε τις αρχές που είχε διαμορφώσει θα μπορούσε να εξοικονομεί 750 εκατ. το χρόνο και να χρηματοδοτεί υπερεπενδύσεις. 

Άντ' αυτού τη τελευταία εξαετία οι διοικήσεις της διπλασίασαν τα τιμολόγια και επιπλέον μετά τις παρεμβάσεις του μνημονίου επέτυχαν και μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 450 εκατ. ευρώ. Και παρά ταύτα τα ταμεία της επιχείρησης είναι άδεια και για την χρηματοδότησή της επιβαρύνει εκ νέου τους καταναλωτές. Εμείς λέμε ότι ο συνδυασμός τήρησης των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης με τις μειώσεις των αμοιβών θα απέδιδε στην επιχείρηση κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ. 

Όσα δηλαδή διεκδικεί η επιχείρηση από τις αυξήσεις των τιμολογίων. Αν τα είχε, αν είχε ελέγξει το κόστος δεν θα χρειάζονταν καμία αύξηση τιμολογίων, δεν θα χρειαζόταν να επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά,ούτε οι επιχειρήσεις. Εμείς υποστηρίζουμε μετά πάθους ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος είναι αποτέλεσμα της κακοδιοίκησης της επιχείρησης. Και το υποστηρίζουμε με στοιχεία. 

Το 2004 η ΔΕΗ είχε κέρδη μετά τους φόρους κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα στο ταμείο της άλλα 750 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του 2005 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης αποδέχθηκε αυξήσεις μόλις 1,8%.Ο κατήφορος ήλθε αργότερα όταν την επιχείρηση ανέλαβαν πρόσωπα πολιτικά που δεν είχαν ιδέα τι πάει να πει ΔΕΗ και πως μπορεί να διοικηθεί η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση των Βαλκανίων. Γιατί πέραν των άλλων αυτό είναι η ΔΕΗ. 

Γι' αυτά λοιπόν, για το υπερβάλλον κόστος που εκπηγάζει από την κακοδιοίκηση της επιχείρησης, δυστυχώς δεν μίλησαν, ούτε μιλούν τα κόμματα και οι βουλευτές τους. Ως υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να σκίζουν τα ρούχα τους πρώτα για τέτοιες εκδοχές κακοδιοίκησης και μετά για όλα τα άλλα. 

Και γι' αυτό τους εγκαλέσαμε και επιμένουμε να τους εγκαλούμε.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: