DEH

DEH

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ρύποι : Λογαριασμός 300 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, ποιοι και πόσο επιβαρύνονται

Βαρύς λογαριασμός αξίας 275 -300 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των ρύπων που θα κληθεί να πληρώσει η ΔΕΗ, και το οποίο θα μετακυλήσει στους πελάτες της, σε κάθε κατηγορία τάσης.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Αύξηση από 0,5 με 1 λεπτό στην τιμή της κιλοβατώρας, με βάση τον αριθμό των δικαιωμάτων που πρέπει να αγοράσει η ΔΕΗ και την τιμή του κάθε δικαιώματος στην παρούσα περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς.
Τα δικαιώματα που πρέπει να αγοράσει η ΔΕΗ από του χρόνου υπολογίζονται σε 47,5 εκατομμύρια (όσα οι τόνοι ρύπων που εκπέμπει), ενώ η μέση τιμή του δικαιώματος σήμερα έχει καταρρεύσει και κυμαίνεται στα 5,80 ευρώ ανά τόνο. Εφόσον η τιμή δεν μεταβληθεί, τότε η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ από του χρόνου θα ανέλθει σε 275 έως 300 εκατομμυρίων ευρώ. Εφόσον ωστόσο η τιμή του δικαιώματος αυξηθεί, και ξεπεράσει τα 10 ευρώ/ τόνο (όπως επιμένουν κάποιες εκτιμήσεις), τότε προφανώς η επιβάρυνση τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους πελάτες της, θα είναι πολλαπλάσια.
Το στίγμα για το τι πρόκειται να συμβεί στο σκέλος των ρύπων από την 1η Ιανουαρίου έδωσε χθες με την επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.
Από την επιστολή γίνεται σαφές ότι η χρέωση του επιπλέον κόστους λόγω ρύπων, θα «περάσει» αυτόματα στις κατηγορίες καταναλωτών της Υψηλής και Μέσης Τάσης (υαλουργίες, χαρτοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, αλουμινίου), τα τιμολόγια των οποίων έχουν απελευθερωθεί.
Αντίθετα στα οικιακά τιμολόγια, η χρέωση θα περάσει σε δύο- τρεις φάσεις μέχρι και τον Ιούλιο του 2013, μετά τον οποίο τα συγκεκριμένα τιμολόγια απελευθερώνονται και αυτά. Στα οικιακά, η αύξηση λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, θα αποτελέσει μέρος των συνολικών αυξήσεων στο ρεύμα, τις οποίες συνθέτουν η τιμή της κιλοβατώρας μαζί με τις άλλες χρεώσεις (δικτύου, κλπ), το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που καλύπτει το κόστος ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ, και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας μέσω των οποίων πρέπει να καλυφθούν οι αυξημένες για το 2013 ανάγκες όσων θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Οι φόβοι της βιομηχανίας
Ολιγωρία στην κυβέρνηση στο θέμα των ρύπων χρεώνουν στελέχη της βιομηχανίας. Και την καλούν να βρει άμεσα τρόπους ώστε να καλύψει ποσοστό έως και το 85% της επιβάρυνσης που θα προκύψει στα τιμολόγια από τους ρύπους, όπως άλλωστε προβλέπει και η σχετική Κοινοτική Οδηγία. Υπολογίζουν, δε, ότι το κόστος αυτό που αντιστοιχεί στο 85% της επιβάρυνσης ανέρχεται σε περίπου 24 εκατ. ευρώ.
Δεν αποκλείεται το τελικό κόστος για τη βιομηχανία να είναι υψηλότερο, εφόσον τα δικαιώματα ρύπων τελικά αυξηθούν, και κινηθούν κοντά στα 10 ευρώ ο τόνος.
Ούτως ή άλλως η Κομισιόν, προκειμένου να πιέσει τη βαριά βιομηχανία της Ευρώπης να πάρει μέτρα για να μειώσει τη ρύπανση που προκαλεί και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει πόρους για τη στήριξη των ΑΠΕ, εξετάζει να αποσύρει το 2013 από τις αγορές 900 εκατομμύρια δικαιώματα. Το σκεπτικό της είναι ότι επειδή η κρίση έχει μειώσει τη βιομηχανική παραγωγή σε πολλές χώρες, υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά δικαιωμάτων στα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να έχουν καταρρεύσει, όπως και έχει γίνει.


http://www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: