DEH

DEH

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ !!

Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, συνδικαλιστής της ΔΕΗ και μέλος της ΔΑΚΕ Αχαΐας, στέλνει την παρακάτω ανοιχτή επιστολή – παρέμβαση στους βουλευτές της Αχαΐας, στην οποία επισημάνει τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην χώρα μας και τα όσα θα έπρεπε να κάνει η ΔΕΗ για να διασφαλίσει το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε σπίτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

«Αφορμή για αυτήν την επιστολή μου αποτέλεσαν τα καθημερινά και συνεχώς διευρυνόμενα φαινόμενα απόγνωσης συνανθρώπων μας που αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και βυθίζονται στο σκοτάδι.

Και δεν είναι μόνο στην περιοχή μας. Δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν οι πολίτες και γίνονται αποδέκτες οι Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Διαπιστώνω παράλληλα ότι κανένας από εσάς, τους Βολεμένους ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ δεν γνωρίζει, τόσο τα καθημερινά δράματα όσο και τις νομοθετικές πράξεις της Πολιτείας.

Το επιβεβαίωσα μετά από τις ερωτήσεις του τέως εργαζόμενου της ΔΕΗ και βουλευτή Κορινθίας κ. ΚΟΛΛΙΑ καθώς και από την ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ περί διακανονισμών από πλευράς της ΔΕΗ.

Σίγουρα και για εσάς θα είναι μηδαμινής σημασίας π.χ. :

α) η μάνα με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ζει στο σκοτάδι,
μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της, πέντε μέρες τώρα, παρόλο που είχε ζητήσει από της 14-9-2012 στη ΔΕΗ, διακανονισμό κατά παρέκκλιση των οδηγιών και την έγκριση από τον Δ/ντα Σύμβουλο κ. Ζερβό. Μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απάντηση και δεν μπόρεσαν κάποιοι συνάδελφοί της, παρόλο που συγκέντρωσαν 600 από τα 2000 ευρώ που οφείλει, να επαναφέρουν το ρεύμα στην οικογένεια.

β) Για την 10-μελή οικογένεια που ζει στα περίχωρα της Πάτρας, σε οικία 40 τ.μ. εδώ και ένα μήνα, με τον παππού να κάνει χρήση ινσουλίνης και απαιτείται ψυγείο για την διατήρησή της και με ένα νεογέννητο μωρό που παραλίγο να καεί από το κερί με το οποίο προσπαθούν να το ταΐσουν.

γ) Δεν θα διαβάσατε πιθανόν και την επιστολή, της πολύτεκνης μητέρας στο διαδίκτυο, που αναφέρει ότι στέλνει τα παιδιά της νηστικά στο σχολείο ή με ένα κουλούρι στα τρία κομμένο με την παρανομία να συνδέει το ηλεκτρικό ρεύμα που η ΔΕΗ διακόπτει. Επειδή γνωρίζω την οικογένεια, δεν ανέφερε σΆ αυτή την επιστολή ότι έχει και άλλα προβλήματα να αντιμετώπιση, με δύο μέλη της οικογενείας με προβλήματα υγείας και την προσπάθεια που κάνει να σπουδάσει.

δ) Δεν θα αναφερθώ στα δεκάδες νοικοκυριά που επιβιώνουν είτε από την σύνταξη των γονιών τους είτε από τα συσσίτια των Ενοριών.

Αυτά και άλλα πολλά γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Και όλα αυτά αποτυπώνουν την καθημερινότητα και αποτελεί τον καθρέπτη της κοινωνίας.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν υπάρχει λύση και τι πρέπει να γίνει.

Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχει λύση. Όχι βέβαια στα πλαίσια των απειλών και των διενέξεων μεταξύ μας.

Ούτε στην καταδικαστέα συμπεριφορά που σημειώθηκε στο Χαϊδάρη την προηγούμενη εβδομάδα, με την χειροδικία πελάτη και εργολάβου αποκοπών.

Αλλά μέσα στα πλαίσια εφαρμογής των Νόμων του κράτους, των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και της διαχρονικής κουλτούρας που διέπει τη ΔΕΗ για φθηνό ρεύμα στους πολίτες.

Δυστυχώς σήμερα κανένα από όλα αυτά δεν τηρείται.

- Δεν τηρείται η οδηγία 79/2009 της Ε.Ε. για τους ενεργειακά φτωχούς καταναλωτές και τις ευπαθείς ομάδες, παρόλο που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον Νόμο 4001/2011, άρθρο 52 και 53.

- Δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4001/2011, παρόλο που έχει περάσει 1,5 χρόνος από την ψήφισή του και δυστυχώς δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

- Δεν προσαρμόζει η Διοίκηση της ΔΕΗ το πλαίσιο των διακανονισμών, σύμφωνα με την φιλοσοφία του Νόμου και τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, διαφυλάσσοντας και παράλληλα την ρευστότητά της.

Η προσωπικές μου αιτιάσεις και αναφορές, επιβεβαιώνονται πια και από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, με τις αναφορές του 9730/2.11.2012 και 9933/9.11.2012 προς την ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ελπίζω να μην θρηνήσουμε καμιά ανθρώπινη ζωή, να μην γίνουμε μάρτυρες καταστάσεων εντάσεων και διαπληκτισμών με αφορμή το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.

Γιατί η αδυναμία πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν αποτελεί μόνο φτώχεια για μια οικογένεια. Αποτελεί την πλήρη εξαθλίωσή της.

Και ένας λαός εξαθλιωμένος είναι ένας λαός υποταγμένος και άνευρος σε κάθε επιβουλή.

Θα βρίσκομαι στη διάθεση του οποιοδήποτε Βουλευτή, που θα θελήσει να μεταβεί στα σπίτια όσων ανέφερα, για να διαπιστώσει τα στοιχεία που καταγράφω. Σε κανένα άλλον δεν θα παραθέσω ονόματα ή Διευθύνσεις διαφυλάσσοντας την μέχρι τώρα αξιοπρέπειά τους.

Για όσους συνάδελφούς μου δικαίως ή αδίκως, δυσκολεύονται να κατανοήσουν εάν αυτές οι ενέργειες εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ΔΕΗ, τους επισημαίνω και δημόσια ότι τα συμφέροντα της ΔΕΗ και μόνο παλεύω να διαφυλάξω.

Δεν με ενδιαφέρει πρωτίστως εάν η ΔΕΗ εισπράξει τα περί τρίτων που είναι ενσωματωμένη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και εάν απολέσουμε την προμήθεια από αυτές τις υπηρεσίες.

Διαφωνώ στο ότι το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος, παρόλο που κοστίζει σήμερα 0,13 ευρώ η KW, δηλαδή περίπου 1,5 ευρώ για ένα νοικοκυριό την ημέρα, έχει γίνει σήμερα είδος πολυτελείας.

Αυτό παλεύω και πιστεύω ότι κανένας δεν διαφωνεί, είτε ανήκει στην οικογένεια της ΔΕΗ είτε όχι.

Τέλος θα ήθελα και τους εννέα βουλευτές του Νομού μας, σε συνεργασία, να επισκεπτόταν τον πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, να του εκθέσουν τα παραπάνω προβλήματα και να απαιτήσουν την άμεση αλλαγή της διαδικασίας των διακανονισμών, προσαρμόζοντας της στην φιλοσοφία του Ν. 4001/2011.

Παράλληλα και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού τους έργου, να ζητήσουν από τους αρμόδιους Υπουργούς, την απαλλαγή τα περί τρίτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, στους ενεργειακά φτωχούς καταναλωτές, πριν η Τρόϊκα το επιβάλλει να εφαρμοστεί, λόγο της επικείμενης
δυσβάστακτης αύξησης του ρεύματος.       

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ ΔΕΗ
ΜΕΛΟΣ ΔΑΚΕ ΑΧΑΪΑΣ»

Από το enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: