DEH

DEH

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΡΑΕ: Εμείς Είχαμε Προτείνει Λύσεις για την Αγορά Ενέργειας

Διεξήχθη σήμερα η ημερίδα της ΡΑΕ η οποία αφορά τη δημόσια διαβούλευση για τις προτάσεις της Αρχής για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στη διαβούλευση συμμετέχουν όλοι οι παίκτες της αγοράς μέσω των συνδέσμων τους (ΕΣΑΗ, ΕΣΗΑΠΕ, ΕΒΙΚΕΝ κτλ) οι βασικοί φορείς της αγοράς, όπως ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, καθώς και εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ και εκπρόσωποι παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας όπως η ΔΕΗ, Elpedison Trading, Αλουμίνιον και ΛΑΡΚΟ.
Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Βασιλάκος, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει υποβάλει η ΡΑΕ διαχρονικά από την Άνοιξη του 2010, επισημαίνοντας τους πολλούς κινδύνους οι οποίοι θα είχαν αποφευχθεί, όπως είπε, αν είχε έστω και

ένα μέρος των προτάσεων εισακουστεί ή υιοθετηθεί, και δεν θα είχαμε πολλά από τα σημερινά προβλήματα τόσο των στρεβλώσεων λειτουργίας, όσο και ρευστότητας της αγοράς.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με μια παρουσίαση του β’ αντιπροέδρου της ΡΑΕ, κ. Μιλτιάδη Ασλάνογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρχικές προτάσεις της Αρχής και ιδιαίτερα στην αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, το target model σαφέστατα και αποτελεί ένα βασικό στόχο αναφορικά με τον μετασχηματισμό της αγοράς, αλλά εξίσου σημαντικά είναι τα επιμέρους θέματα όπως η πρόσβαση τρίτων σε λιγνίτη και νερά, η προσαρμογή των ρυθμιστικών κανόνων ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, ο ανασχεδιασμός μηχανισμών διασφάλισης ισχύος, η διαχείριση των υ/η σταθμών, η άρση των στρεβλώσεων στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια κτλ. Απώτερος στόχος , όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, είναι η επίτευξη των καλύτερων δυνατών τιμών για τον τελικό καταναλωτή και η δημιουργία ενός υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός της ΡΑΕ για τη σχεδίαση και λειτουργία της αγοράς day ahead με στόχο το 2014-15, η πρόταση για διάθεση προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πλειοδοτικών δημοπρασιών, η διατίμησης τιμών και ο σταδιακός μετασχηματισμός της χονδρεμπορικής με στόχο τον Απρ 2013.
Στις προτάσεις αυτές έγινε αναφορά στην ανάγκη περιορισμού του costrecovery που απολαμβάνουν σήμερα οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και ο επαναπροσδιορισμός του μηχανισμού διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ). Ακολούθησαν τοποθετήσεις και σχόλια από τους παριστάμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΗ, ΕΣΑΗ, ενώ τους συνδέσμους των ΑΠΕ εκπροσώπησε με συγκεκριμένη τοποθέτησή του ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ.

ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: