DEH

DEH

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πρόβλημα με τους ασφαλισμένους στα ΥΒΑΕ κάτω των 50 ετών;


H εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό μετά την ψήφιση του μνημονίου, αναμένεται ώστε να αποσαφηνισθεί εάν οι εργαζόμενοι στα υπερβαρέα κάτω των 50 τελικά τους πιάνει το μέτρο της αύξησης ορίων ηλικίας ή όχι, καθώς από χθες άλλαξαν τα δεδομένα και στους εργαζόμενους επικρατή ανησυχία.
Η εγκύκλιος αναμένεται σήμερα το πολύ αύριο.

Από τις αλλαγές αυτές δεν θίγονται οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

α. Όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Να σημειωθεί ότι θεμελιωμένο δικαίωμα είναι όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται). Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που ως 31.12.2010 είχε συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας του έχει ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το έτος 2010 και μπορεί να το ασκήσει υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης όποτε ο ίδιος επιθυμεί. Δεν επηρεάζεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

β. Όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: