DEH

DEH

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΓΕΝΟΠ: Οι ισορροπίες μετά την κάλπη

Προσπάθεια διαμόρφωσης προεδρείου και επανεκλογής του με τις «αντιμνημιονιακές» ψήφους του νεοεκλεγέντος δ.σ. θα επιδιώξει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος. 

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, την τελευταία μέρα του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, το ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ-ΓΕΝΟΠ, που στηρίχθηκε από τον σημερινό πρόεδρο, έλαβε 
79 ψήφους και 9 έδρες. Δεύτερο σε δύναμη ήρθε το ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από τη ΔΑΚΕ (επικεφαλής Α. Καρράς) με 64 ψήφους και 8 έδρες, ενώ η «ανεπίσημη» και «αντιμνημονιακή» ΔΑΚΕ του σημερινού γ.γ. Κ. Κατσαρού ήρθε τρίτη με 45 ψήφους και 5 έδρες. 

Τέταρτη σε δύναμη παράταξη είναι αυτή της ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σωματείου Σπάρτακος Γιώργο Αδαμίδη, που έλαβε 30 ψήφους και 3 έδρες (για δύο ψήφους έχασε μία επιπλέον έδρα). 

Ακόμη, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) Αγωνιστική Συνεργασία έλαβε 29 ψήφους και 3 έδρες και το ψηφοδέλτιο του πρώην οργανωτικού γραμματέα Ρίζου Ρίζου (παραιτήθηκε από τη θέση του πριν από 18 μήνες, λόγω εμπλοκής σε αμφιλεγόμενες δοσοληψίες με τη ΓΕΝΟΠ), που θεωρητικά συγκεντρώνει και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς όμως και να έχει την επίσημη στήριξη του κόμματος) 17 ψήφους και 2 έδρες.

Το ψηφοδέλτιο Αγωνιστική Ενότητα, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ,έλαβε 10 ψήφους και μία έδρα. 

Μετά τα αποτελέσματα αυτά, ο σημερινός πρόεδρος μπορεί να επιχαίρει ότι στις αρχαιρεσίες της ΓΕΝΟΠ πλειοψήφησαν τα «αντισυστημικά» ψηφοδέλτια. 

Όπως δε έγραφε σε μήνυμά του αργά το βράδυ της Τρίτης, «οι συστημικοί δεν τα κατάφεραν. Η ΓΕΝΟΠ θα συνεχίσει να μάχεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου». 

Έτσι τώρα για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ο Νίκος Φωτόπουλος θα πρέπει να συμφωνήσειμε τη ΔΑΚΕ του Κ. Κατσαρού και τουλάχιστον με το ψηφοδέλτιο του Ρίζου. 

Όπως έλεγε στέλεχος της ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι, «ο Φωτόπουλος μάλλον δε θα μας χρειαστεί για να βγει πρόεδρος», ενώ η παράταξη του ΚΚΕ εμφανίζεται κάθετα αντίθετη με τις πρακτικές του για λόγους αρχής. 

Πάντως, και παρά τη «νίκη» των «αντισυστημικών», κατά τον κ. Φωτόπουλο, δυνάμεων, το γεγονός είναι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της 
ΔΕΗ εμφανίζεται έντονα διασπασμένο. 

Οι παραδοσιακά ισχυρές δυνάμεις στη ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) συμμετείχαν με δύο ψηφοδέλτια η κάθε μία, ενώ ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κατεβάσει ενιαίο ψηφοδέλτιο, καθώς και το ΣΑΔ του Ρίζου Ρίζου θέλει να εκπροσωπεί τον ίδιο χώρο. 

Επιπλέον, το στρατόπεδο των αντισυστημικών περιλαμβάνει δυνάμεις και ρεύματα που ναι μεν σήμερα ομονοούν σε γενικές θέσεις κατά του μνημονίου, κανείς όμως δεν γνωρίζει πώς θα αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις. Αυτές έχουν να κάνουν με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της 
ΔΕΗ, με τις πωλήσεις μονάδων και κυρίως με το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν αποτελεί πλέον ενιαία καθετοποιημένη επιχείρηση, καθώς οι δραστηριότητες της μεταφοράς και διανομής έχουν μεταφερθεί σε θυγατρικές και οι εργαζόμενοι σε αυτές θα έχουν να κάνουν με διαφορετικές διοικήσεις. 

Όπως τονίζουν στο euro2day συνδικαλιστές του χώρου, ασχέτως του αν η ΓΕΝΟΠ θα συνεχίσει να έχει πρόεδρο το Νίκο Φωτόπουλο, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχυρά πρωτοβάθμια σωματεία θα συνεχίσουν να της επιτρέπουν την εν λευκώ διαχείριση των θεμάτων τους. 

Αυτήν τη στιγμή, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σε καθαρά συνδικαλιστικό επίπεδο αμφισβητείται από μεγάλο τμήμα των εργαζομένων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι συσπειρώνονται στο πρωτοβάθμιο σωματείο Σπάρτακος. 

Επίσης, υπάρχει ευρύτερη δυσαρέσκεια τόσο για τις «επαναστατικές» πρακτικές του, όσο και για τις μεθοδεύσεις του στην προετοιμασία και εξέλιξη του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ. 

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών του, μόλις 4 ομιλητές κατόρθωσαν να μιλήσουν για τα θέματα που έχουν σχέση με την άσχημη οικονομική θέση της
ΔΕΗ, τα προβλήματα των εργαζομένων και το μέλλον της επιχείρησης. Όλοι οι υπόλοιποι αναλώθηκαν σε παραταξιακές αντεγκλήσεις και σε επίδειξη κομματικής ή συνδικαλιστικής νομιμοφροσύνης. 

Οι ίδιοι τονίζουν ακόμη ότι ο κ. Φωτόπουλος δεν θέλησε να θέσει προς έγκριση τις προτάσεις του περί «καταλήψεων και συνεχόμενων απεργιών για να καταρρεύσει το σύστημα», καθώς γνώριζε ότι παρόμοιες προτάσεις δεν ήταν δυνατόν να υιοθετηθούν από την πλειονότητα των συνέδρων. 

Πρώτη κίνηση αμφισβήτησης του συστήματος που λέγεται ΓΕΝΟΠ αναμένεται ότι θα είναι η παραίτηση του προέδρου του Σπάρτακου Γιώργου Αδαμίδη από το δ.σ. της Ομοσπονδίας, στο οποίο εξελέγη ως επικεφαλής της παράταξης ΠΑΣΚΕ-Συνεργαζόμενοι. 

Όπως λέει ο ίδιος, θα αφιερώσει τη συνδικαλιστική του δράση στην ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη στενότερη συνεργασία του πρωτοβάθμιου σωματείου Σπάρτακος με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία στην παραγωγή, με τελικό στόχο να αποκτήσουν ενιαία εκπροσώπηση απέναντι στη μητρική εταιρεία και να είναι αυτοί που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους στην παραγωγή και όχι η ΓΕΝΟΠ. 

Ας σημειωθεί ότι ο Σπάρτακος έχει συστήσει 23 Σωματειακά Παραρτήματα σε μονάδες παραγωγής σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκπροσωπεί πάνω από 3.000 εργαζόμενους.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: