DEH

DEH

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Aυξήσεις “φωτιά” στη χαμηλή κατανάλωση – Εξορθολογίζουν το Κοινωνικό Τιμολόγιο


Σε ποσοστό έως 40% μπορεί να κυμανθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 Κιλοβατώρες, όπως προκύπτει από τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ και τις απαιτήσεις της τρόικας για την αγορά ενέργειας.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, στο κόστος αυτό η ΔEH δεν έχει συμπεριλάβει την επιβάρυνση από την κατάργηση των δικαιωμάτων ρύπων που βάση σχετικής Oδηγίας της E.E., τίθεται σε ισχύ από την 1η Iανουαρίου 2013 και η οποία θα κυμανθεί σε ποσοστό 7-8%.
Τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα ακόμα πλήγμα για το μέσο νοικοκυριό, καθώς στις μικρές καταναλώσεις έως 800 Κιλοβατώρες, εμπίπτουν 2,2 εκατομμύρια καταναλωτές.
Η μεγάλη απόκλιση της χαμηλής κλίμακας κατανάλωσης από το κόστος παραγωγής οφείλεται στις ελαφρύνσεις για αυτή την κατηγορία χαμηλών εισοδημάτων, παρότι σύμφωνα με τη ΔΕΗ το μεγαλύτερο μέρος της κλίμακας αφορά σε δεύτερες ή και τρίτες κατοικίες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διοίκηση της ΔEH έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ανάλυση της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλώσεων, για να στηρίξει στο YΠEKA πρόταση κατάργησής της με παράλληλη διεύρυνση του Kοινωνικού Oικιακού Tιμολογίου (ΚΟΤ) και αποφυγή ελαφρύνσεων σε βίλες και εξοχικά.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αναμένονται σε τρεις δόσεις από το 2013: 1 Ιανουραρίου 2013 η πρώτη, από το Μάιο η δεύτερη, και από την 1 Ιουλίου η τρίτη.
econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: