DEH

DEH

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Γράφουν σενάρια για την αναδιάρθρωση και πώληση της ΔΕΗ

Τα σενάρια για τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της χώρας, έχουν αρχίσει να γράφονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως άλλωστε προβλέπεται στο «νέο μνημόνιο», η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει σχετικό σχέδιο προς την τρόικα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της δημιουργίας μίας ή δύο «μικρών ΔΕΗ» δηλαδή θυγατρικών στις οποίες θα περάσουν μονάδες της επιχείρησης αντιπροσωπευτικές του μίγματος καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές και ίσως φυσικού αερίου)  και οι οποίες θυγατρικές θα βγούν προς πώληση, είναι πρώτο «πάνω στο τραπέζι».
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζει το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή. Όμως για να υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει

πρώτα να έχει καθοριστεί το σχέδιο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο. Ο επενδυτής, λοιπόν, θα μπεί έχοντας γνώση του ποια θα είναι η ΔΕΗ της επόμενης μέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, θέλοντας να έχει σύντομα αποτελέσματα, έχει ήδη ξεκινήσει βολιδοσκοπήσεις ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών για να διαγνώσει το ενδιαφέρον τους να μπούν στη ΔΕΗ ως στρατηγικοί επενδυτές. Παράλληλα προχωρούν οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης και πώλησης μονάδων της.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για την αγορά πακέτου μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το management (στρατηγικός επενδυτής) δεν μπορεί να υπολογίζει κανείς στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς τίθεται και θέμα κανόνων ανταγωνισμού. Αντίθετα, οι όμιλοι αυτοί (Μυτιληναίος σε συνεργασία με Βαρδινογιάννη, Elpedison και TEΡNA) θεωρούνται ως πιθανοί διεκδικητές των «μικρών ΔΕΗ» καθώς έτσι θα βελτιώσουν το ενεργειακό τους μίγμα, θα ενισχύσουν τη θέση τους και συνεπώς θα μπορούν με αξιώσεις να διεκδικήσουν ικανό μερίδιο της λιανικής αγοράς ρεύματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: