DEH

DEH

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ – Τι θα γίνει με τους μισθούς των εργαζομένων


Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με στόχο αφ’ ενός να προετοιμαστεί η ιδιωτικοποίησή της και αφ’ετέρου να γίνει ανταγωνιστική ως προς τις άλλες επιχειρήσεις της απελευθερωμένης αγοράς του ηλεκτρισμού.
- Το σχέδιο (αναδιάρθρωσης) θα εξειδικεύσει ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο. Το σχέδιο επίσης θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την αποεπένδυση από την ενέργεια που παράγεται από λιγνίτη, καθώς και από την παραγωγή από υδροηλεκτρικές πηγές
που σήμερα τελούν υπό την διαχείριση της ΔΕΗ. Επίσης, το σχέδιο θα διερευνήσει τη δυνατότητα του διαχωρισμού της ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ.
Η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για την βαθμιαία απορρύθμιση των τιμών του ηλεκτρισμού για όλους πλην των ευάλωτων καταναλωτών έως τον Ιούνιο του 2013.  Θα δημοσιεύσει υπουργική απόφαση για προσαρμόσει τις τιμές χαμηλής τάσης για τον τελικό χρήση, τον Δεκέμβριο του 2012 με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2013. Επίσης, θα εκδώσει άλλη υπουργική απόφαση έως τα τέλη του Μαρτίου του 2013, με ισχύ από τον Μάιο του 2013, για να αναθεωρήσει τις τιμές της χαμηλής τάσης για τον τελικό χρήση με βάση την ανάκτηση κόστους. Ακόμη, θα καταργήσει την ρύθμιση των τιμολογίων για όλους τους καταναλωτές - πλην των ευάλωτων - στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναζητήσει τις βέλτιστες πρακτικές με στόχο την χρέωση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για την χρήση πηγών υδροηλεκτρισμού και λιγνίτη (Πρώτο τρίμηνο του 2013). Για την αξιολόγηση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα παραδώσει στην Τρόικα μελέτη ειδικού της Ευρωπαϊκής αγοράς για να συγκρίνει τις συνολικές απολαβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών εταιριών, συγκρίνοντας παρόμοιες εργασίες και την κατά κεφαλήν παραγωγικότητα. Παρόμοια σύγκριση θα γίνει και ως προς τις πρακτικές των ιδιωτικών εταιριών της Ελλάδας (τέταρτο τρίμηνο 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια: