DEH

DEH

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική παρέμβαση του Κ. Πουπάκη

Υπάρχουν Ευρωπαϊκά Κονδύλια και Βέλτιστες Πρακτικές
για την πάταξη της «μαύρης εργασίας»
 

"Στην Ελλάδα διατίθεται συνδρομή στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) «Ανάπτυξη του Ανθρωπίνου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την αναβάθμιση μηχανισμών για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας", αναφέρει στην απάντησή του ο L. Andor, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη αναφορικά με την αναγκαιότητα αποτελεσματικής
πάταξης της «μαύρης εργασίας».
Η πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας και οι περικοπές στις επιδοματικές πολιτικές, η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, η μείωση του εισοδήματος από την απασχόληση, αλλά και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τις διαρκώς συρρικνούμενες ανταποδοτικές παροχές διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον τόσο για την διόγκωση της εισφοροδιαφυγής, όσο και για την ανάπτυξη του φαινομένου της ευκαιριακής απασχόλησης ανέργων υπό καθεστώς αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να «συμπληρώνουν» το επίδομά τους διασφαλίζοντας τα προς το ζην. Με δεδομένες τις ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις του συγκεκριμένου φαινομένου στη βιωσιμότητα και επάρκεια των Συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στο επίπεδο υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ο Κ. Πουπάκης -στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της ευρωπαϊκής εμπειρίας σε ό,τι αφορά πολιτικές που συνδυάζουν τη διατήρηση «προνομίων» σχετικά με επιδόματα και παράλληλη ευκαιριακή απασχόληση, υπογραμμίζοντας τη σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών και υιοθέτησης πολιτικών σε χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα εισφοροαποφυγής, όπως η Ελλάδα. 
Ο κ. Andor αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει γνώση οιουδήποτε ελληνικού σχεδίου για τη χρηματοδότηση της θέσπισης ή της βελτίωσης μηχανισμών για την καταπολέμηση της αποφυγής καταβολής εισφορών, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είναι ελεύθερες να πράξουν κάτι τέτοιο σύμφωνα με το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», τόνισε ότι ως απάντηση στην κρίση, ορισμένα κράτη μέλη για την προαγωγή της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, υιοθέτησαν στοχευμένα μέτρα με σκοπό την ενθάρρυνση των ατόμων να αναλάβουν θέση εργασίας χωρίς να χάσουν το εισόδημα από το επίδομα ή το δικαίωμα σε αυτό, σε  περίπτωση που καταστούν εκ νέου άνεργοι.
Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου, ο Κ. Πουπάκης δήλωσε: “Η «μαύρη εργασία» ξεπερνά, πλέον, το 35% στη χώρα μας και εξελίσσεται σε μια από τις βασικότερες πτυχές της παραοικονομίας καταδικάζοντας τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ένα «ετήσιο κούρεμα» 6 δις €. Η κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει «άλλοθι» για την εμπέδωση μιας ανομίας που πλήττει τους εργαζόμενους και τη συνεπή επιχειρηματικότητα, στερώντας κρίσιμους πόρους από το κοινωνικό κράτος. Η δημοσιονομική εξυγίανση και η κοινωνική πρόοδος θα επιτευχθούν μόνο μέσα από κοινωνικά δίκαιες και δημιουργικές πολιτικές που δεν εξαντλούνται σε λογικές ακραίας λιτότητας με συνεχείς περικοπές και μειώσεις. Έχει έρθει ο καιρός να εκμεταλλευτούμε στο ακέραιο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και να δανειστούμε δοκιμασμένες ιδέες από τους Ευρωπαίους εταίρους μας προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ανάπτυξη. Τα προηγούμενα χρόνια δεν κατατέθηκε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη θέσπιση ή ενίσχυση των μηχανισμών πάταξης της «αδήλωτης εργασίας» με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να σκύψει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτό το πρωτεύον ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να προσφέρει πραγματικά «ισοδύναμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: