DEH

DEH

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Eρώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ευγενίας Ουζουνίδου με θέμα τη προβληματική λειτουργία του ΕΟΠΠΥ Πτολεμαίδας και του ΠΕΚΑ Δυτικής Μακεδονίας

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν στη λειτουργία τους ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στην Πτολεμαίδα και το πολυϊατρείο των ασφαλισμένων ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία (ΠΕΚΑ). Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ Πτολεμαίδας: ένας μικρός αριθμός γιατρών, ο οποίος το προηγούμενο του ΕΟΠΥΥ διάστημα εξυπηρετούσε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί σήμερα τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, καθόσον όλα
τα ταμεία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, τόσο για αναγραφή φαρμάκων όσο και για να εξετασθούν. Παράλληλα, οι παθολόγοι της πρωινής βάρδιας είναι μόνο δύο. Όλα αυτά έχουν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αφού για να προμηθευθούν το νούμερο επίσκεψης στον γιατρό (κάθε γιατρός εξυπηρετεί ημερησίως περίπου 25 άτομα), είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα ιατρεία από τις 4 το πρωί για να αποκτήσουν αριθμό προτεραιότητας.
Σε ό,τι αφορά το πολυϊατρείο ΠΕΚΑ της Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη καθώς οι ασφαλισμένοι στην ΔΕΗ είναι περίπου 25.000, αριθμός αρκετά μεγάλος για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του.
Όταν μάλιστα έχουν απολυθεί οι 8 συμβασιούχοι ιατροί, το έργο των 6 εναπομεινάντων μόνιμων γιατρών γίνεται ακόμη δυσκολότερο.
Παράλληλα, λόγω έλλειψης μικροβιολόγου υπάρχει αδυναμία λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου, το οποίο έχει τεράστιες δυνατότητες. «Αναξιοποίητο» επίσης, μένει προσωπικό του ΕΟΠΠΥ που θα μπορούσε να μετακινηθεί στα κατά τόπους Νοσοκομεία.
Εδώ παρατηρείται το οξύμωρο να υπάρχει στο ΠΕΚΑ μικροβιολογικό και εργαστήρια, αλλά να μην υπάρχει μικροβιολόγος υπεύθυνος, και στο ΕΟΠΥΥ να υπάρχουν δύο μικροβιολόγοι, οι οποίοι ωστόσο να μη «λειτουργούν» λόγω του ότι δεν υπάρχουν εργαστήρια.
Επίσης, μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας που αγοράσθηκε με έξοδα της ΔΕΗ μένει αναξιοποίητο λόγω ένστασης ιδιώτη ιατρού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας –Ηπείρου για την λειτουργία του.
Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει γενικότερα τους ασφαλισμένους της περιοχής στην αναγραφή των φαρμάκων, καθόσον δεν λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία της Παθολογικής λόγω έλλειψης γιατρών παθολόγων. Σοβαρή όμως έλλειψη σε γιατρούς υπάρχει γενικότερα σε όλα τα τμήματα, με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία του.
Όλη αυτή η κατάσταση που ισχύει σήμερα όχι μόνο στην περιοχή της Εορδαίας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της Μνημονιακής πολιτικής που ακολούθησε το Υπουργείο Υγείας και οδήγησε στην απορρύθμιση ενός συστήματος ήδη προβληματικού.
Φαίνεται ότι την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν την ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση της υγείας των πολιτών αλλά ο περιορισμός των εξόδων του υπουργείου με οποιοδήποτε κόστος αδιαφορώντας αν προάγεται η δημόσια υγεία ή όχι.
Πέρα από αυτό φαίνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΟΠΥΥ-ΔΕΗ) για συντονισμό της λειτουργίας τους για βελτίωση κάποιων αποτελεσμάτων.
Βάσει των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι πλέον της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας, μετά την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ όλων των ασφαλιστικών ταμείων;
Β) Γιατί απαξιώνεται η λειτουργία του ΠΕΚΑ Πτολεμαϊδας από την στιγμή που καλύπτει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων (25.000);
- Τι σκοπεύετε να πράξετε με τα μικροβιολογικά εργαστήρια των ΕΟΠΥΥ και ΠΕΚΑ και πως προβλέπετε να λειτουργήσουν για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων;
- Τι προτίθεστε να κάνετε σχετικά με το μηχάνημα οστικής πυκνότητας του ΠΕΚΑ και την λειτουργία του;
- Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε προσλήψεις στο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας καθώς και στον ΕΟΠΥΥ Πτολεμαϊδας προκειμένου να δοθούν λύσεις στην λειτουργία των φορέων αυτών και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων;
 
Η ερωτώσα βουλευτής
                                                                                                        Ουζουνίδου Ευγενία

Δεν υπάρχουν σχόλια: