DEH

DEH

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«Περιμένει» την έκθεση του Τόμσεν η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 για να «ξεμπλοκάρει»

Μπλεγμένα» στα… δίχτυα της Τρόικας βρίσκονται δύο μεγάλα ενεργειακά έργα της ΔΕΗ, ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου και μαζί τους και οι Γιώργος Περιστέρης και Δάκης Ιωάννου, οι οποίοι συμμετέχουν στην κατασκευή τους.
Πιο συγκεκριμένα, τα μεγαλεπήβολα projects δημιουργίας της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 (συνολικού προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ) και το φωτοβολταϊκό

πάρκο στη Μεγαλόπολη (αξίας 105 εκατ. ευρώ) «περιμένουν» την έκθεση του Τόμσεν και των συν αυτώ για την κατάσταση των δημοσιονομικών στην Ελλάδα και τη μελλοντική θέση της χώρας στην Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν απρόσκοπτα το θέμα της χρηματοδότησής τους.
Άλλωστε, οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει και ενεργό ρόλο στο έργο, Πτολεμαΐδα 5 δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία κίνηση, όπως λένε επιχειρηματικοί κύκλοι, πριν ανάψει… το πράσινο φως η Τρόικα και έχουν τις εγγυήσεις πως η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα προόδου.

Στη μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία έχει ανατεθεί στο κονσόρτιουμ της ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, με υπεργολάβους τις εταιρίες- κολοσσούς Hitachi Power, Hitachi Ltd και Hamon Environmental GmbH, η γερμανική τράπεζα KFW έχει αναλάβει ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου για να υποστηρίξει την διαδικασία παροχής του δανείου. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει επέλθει κάποιο αποτέλεσμα και ως εκ τούτου το θέμα της δανειοδότησης του έργου παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και πριν από λίγο καιρό έλαβε την έγκριση του Yπουργείου Περιβάλλοντος ως προς τους όρους της περιβαλλοντικής μελέτης.

Την ίδια ώρα οι επιτελείς της ΔΕΗ και η ανάδοχος εταιρία έχουν απευθυνθεί και στον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας, Hermes προκειμένου να εξασφαλίσουν μέρος του δανείου, ύψους 730 εκατ. ευρώ- που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί η υλοποίηση του έργου- όμως, και ο συγκεκριμένος οργανισμός φέρεται να είναι επιφυλακτικός και να τηρεί στάση αναμονής.

Η ΔΕΗ έχει… χτυπήσει επίσης και την «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (Ετεπ), αναζητώντας χρηματοδοτικά κεφάλαια και φαίνεται πως η τελευταία έχει συμφωνήσει στο να συμμετάσχει με 18% στο συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαν γίνει εξ αρχής μεταξύ όλων των μερών, στο δάνειο των 730 εκατ. ευρώ, θα συμμετείχαν η τράπεζα KFW και η Hermes με 44% (περίπου 200 εκατ. ευρώ), η Ετεπ με 18%, ενώ κατά 38% το ποσό θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ, κυρίως στο κομμάτι κατασκευής του έργου.

Προς το παρόν τα στελέχη της εταιρίας περιμένουν την έλευση των Τροϊκανών σήμερα προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους και αν αυτή είναι θετική, τότε θεωρούν θέμα χρόνου να «ξεμπλοκάρει» η Πτολεμαΐδα 5. Ωστόσο, δεν… μένουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλίσουν το τελικό «ok» για να… απελευθερωθούν τα δάνεια και να προχωρήσει το project.

Δεν υπάρχουν σχόλια: