DEH

DEH

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Στις αρχές 2013 παίρνουν μπροστά τα νέα έργα σε Αλιβέρι, Ιλαρίωνα


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθούν σε πλήρη εμπορική λειτουργία από τη ΔΕΗ δύο νέες μονάδες, αυτή του φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και το υδροηλεκτρικό έργο του Ιλαρίωνα, συνολικής ισχύος άνω των 550 μεγαβάτ.

Στον τομέα των μονάδων συνδυασμένου κύκλου το έργο στο Αλιβέρι, θα είναι το πρώτο που έρχεται να προσθέσει στο δυναμικό της η ΔΕΗ από το Νοέμβριο του 2006, οπότε και είχε εγκαινιάσει τη λειτουργία της, το Λαύριο 5.

Τόσο το ένα όσο και το άλλο έργο βρίσκονται ένα βήμα πριν να τεθούν σε πλήρη εμπορική λειτουργία, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου, γεγονός που με τη σειρά του θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την απόσυρση παλαιών πετρελαικών, μαζί με τη μονάδα φυσικού αερίου στο Κερατσίνι.

Καταρχήν, στην περίπτωση του φράγματος του Ιλαρίωνα, ήδη από τα τέλη
Ιουλίου ξεκίνησε να γεμίζει ο ταμιευτήρας, και το έργο πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2013.
Το φράγμα είναι ύψους 130 μέτρων, συνολικού όγκου 9 εκ. κυβικών μέτρων περίπου, ενώ ο ταμιευτήρας είναι χωρητικότητας 520 εκ. κυβικών, καλύπτοντας επιφάνεια 22 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει τον κύριο σταθμό που αποτελείται από δύο υδροστροβίλους συνολικής ισχύος 155,2 MW και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW. Ο σταθμός διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 165 MW και θα παράγει ετησίως 330 περίπου GWH καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και το έργο του Αλιβερίου…
Όσο για το έργο στο Αλιβέρι έχει ισχύ 420 μεγαβάτ. Εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται τα τεστ, αμέσως μετά θα περάσει σε δοκιμαστική λειτουργία και στις αρχές του 2013 θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία. Το έργο αποφασίστηκε να κατασκευαστεί το 2004, και με βάση τα αρχικά σχέδια επρόκειτο να λειτουργήσει το 2010. Ωστόσο το 2007 διαπιστώθηκε ότι είχε χωροθετηθεί πάνω σε αρχαία, οπότε οι εργασίες σταμάτησαν. Παρ’ ότι έγινε αλλαγή χωροθέτησης, και το έργο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2011, παραμένει επί μήνες ανενεργό εξαιτίας της καθυστερημένης από το ΔΕΣΦΑ ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου που θα μετέφερε το καύσιμο στο σταθμό.

Παρόμοιο το πρόβλημα στη Μεγαλόπολη
Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισε η ΔΕΗ και με την άλλη καινούργια μονάδα της, στη Μεγαλόπολη. Αποφασίστηκε το 2007-2008, αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία το 2011, αλλά ξεκίνησε να κατασκευάζεται μόλις το 2009 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το προσεχές έτος. Το θέμα όμως είναι ότι δεν θα λειτουργήσει πριν από τα μέσα του 2013, αφού η ανάθεση της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στη νέα μονάδα, έγινε μόλις πριν μερικούς μήνες.

Προς απόσυρση παλαιές μονάδες
Η έναρξη λειτουργίας των δύο καινούργιων μονάδων σε Αλιβέρι και Ιλαρίωνα, σηματοδοτεί την έναρξη απόσυρσης κάποιων παλαιών πετρελαϊκών καθώς και της φυσικού αερίου του Κερατσινίου. Οι αποσύρσεις δεν σταματούν εδώ. Στη συνέχεια, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσουν να αποσύρονται μια σειρά από παλαιές λιγνιτικές μονάδες. Στο αρχικό πρόγραμμα έχουν υπάρξει μικρές μεταβολές : Κανονικά θα έπρεπε να αποσυρθεί η Πτολεμαΐδα 2 στο τέλος του 2012, ωστόσο αυτό μετατίθεται για τις αρχές του 2013. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει επίσης την απόσυρση της Πτολεμαΐδας 3 το 2014 και της Πτολεμαΐδας 4 το 2015.
ΑΠΟ www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: