DEH

DEH

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η ΔΕΗ διέκοψε τις μονάδες φυσικού αερίου – Φουλ στο λιγνίτη

Με φουλ στις λιγνιτικές μονάδες και σταμάτημα των μονάδων φυσικού αερίου, προσπαθεί η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας και τις επιπτώσεις της στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
Πρόκειται για μία καθαρά αμυντική κίνηση αναφέρουν πηγές της αγοράς, προκειμένου να ξεπεραστεί η έντονα δυσμενής συγκυρία που είναι απόρροια του πολιτικού-προεκλογικού κλίματος.
Η άσχημη κατάσταση η οποία διαμορφώνει το όλο κλίμα, φαίνεται και από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μήνα Απρίλιο η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικού μειώθηκε κατά 9,01% έναντι του Απριλίου 2011.
Στο δίκτυο διανομής (οικιακή χρήση, επαγγελματική και μικρή βιομηχανική) η μείωση πλησίασε το 10% (9,96%), ενώ στην υψηλή τάση (μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, βαριά βιομηχανία) ήταν 7,06%.
Υπό τις παρούσες συνθήκες και έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς, με τη σύναψη δανείου περίπου 300 εκατομμυρίων προς το ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της αγοράς), ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί και αυτοί να
πληρώσουν τη ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ προχωρά σε αμυντικές κινήσεις, ενώ η ΔΕΠΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει δανειακά κεφάλαια με την παραχώρηση εγγυήσεων πελατών της.
Μόνο 4 μονάδες φυσικού αερίου

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ έχει διακόψει την παραγωγή όλων των μονάδων φυσικού αερίου (Κομοτηνή, Λαύριο 3,4,5 και ΑΗΣΑΓ 8, 9) και εξαντλεί το δυναμικό όλων των διαθέσιμων μονάδων λιγνίτη, ενώ παρά τα προβλήματα διαθεσιμότητας λιγνίτη, έθεσε σε λειτουργία και τη μονάδα της Μελίτης.
Επίσης, εκμεταλλευόμενη την καλή υδραυλικότητα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει αυξήσει κάπως και το επίπεδο παραγωγής τους.
Έτσι, από τις μονάδες φυσικού αερίου που είναι ενταγμένες στο σύστημα, λειτουργούν μόνο οι 3 που ελέγχει ο όμιλος Μυτιληναίου (Αλουμίνιο, Protergia, Korinthos Power) και η μία από τις 2 της Εlpedison (Θίσβη). Ας σημειωθεί ότι η μονάδα της Ήρων (ΤΕΡΝΑ-GdF), βρίσκεται εκτός λειτουργίας, λόγω της σοβαρής βλάβης που υπέστη.
Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη του δανείου του ΛΑΓΗΕ από το ΤΠΔ φτάνουν μέχρι την προσεχή Πέμπτη, κάνει κινήσεις προς την εξασφάλιση δανειακών γραμμών από τράπεζες, με την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την εξόφληση τιμολογίων έναντι προμηθειών φυσικού αερίου.
Οι κινήσεις αυτές, όπως αναφέρουν πηγές της επιχείρησης γίνονται για μεγαλύτερη ασφάλεια της επιχείρησης, έναντι γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στην η εκταμίευση του δανείου από το ΤΠΔ, η οποία κατά τα άλλα, θεωρείται δεδομένη.
Χαμηλή ζήτηση
Τέλος να σημειωθεί ότι παρά την αύξηση της θερμοκρασίας, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εκτινάξει τη ζήτηση κατά τις μεσημεριανές ώρες, αυτή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές, αποφεύγουν, ή περιορίζουν στο ελάχιστο τη χρήση κλιματιστικών.
Συγκεκριμένα την Τρίτη 5 Ιουνίου, το δίωρο 13-14, η ζήτηση κυμάνθηκε στα 5.850 μεγαβάτ, την Τετάρτη 6 Ιουνίου περίπου στα 5.800 μεγαβάτ και μόνο εχθές Πέμπτη, ξεπέρασε ελάχιστα τα 6.000 μεγαβάτ (6.090).

Μιχάλης. Καϊταντζίδης euro2day 8/6/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: