DEH

DEH

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Xαράτσι για το λιγνίτη σχεδιάζεται να μπει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης για να ζητηθεί, η εξαίρεση των κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από λιγνίτη Φλώρινας, Κοζάνης και... Αρκαδίας από την υποχρέωση καταβολής νέου ειδικού τέλους που προβλέπεται σε σχέδιο νόμου.

Επίσης, θα ζητηθεί τροπολογία στο άρθρο 52 του ψηφισθέντος σχεδίου νόμου και να υποστηριχθεί η πρόταση των Βουλευτών των Νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας (Κωνσταντινίδη, Λιάννη, Αθανασιάδη, Βλαντή, Καπισίδη, Κουκουλόπουλου, Παπαδόπουλου, Κωνσταντινόπουλου, Λυκουρένζτου και Ρέππα), για την απόδοση του ποσού του ενός (1) €/ MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, εκ των δύο (2) €/ MWh του επιβαλλόμενου ειδικού τέλους, υπέρ των νομών της χώρας Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας, δηλαδή να αποδίδεται στους Δήμους εντός των διοικητικών ορίων
των οποίων δραστηριοποιούνται λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα συζητήθηκε, ύστερα από πρόταση του Σπύρου Τσιριγώτη, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ο οποίος εισηγούμενος το 2ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης «Ποινική προστασία περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», εξέθεσε ότι: «Στο νόμο που έχει εισαχθεί στη Βουλή και είναι σε διαβούλευση το άρθρο 52 μιλάει για ρυθμίσεις θεμάτων ενέργειας. Επίσης με αυτό το νόμο και το άρθρο 52 επιβάλλεται δύο (2) €/ MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Εδώ υπάρχει μία δραστηριοποίηση και θέλουμε να πάρουμε και εμείς σχετική απόφαση εδώ, γι αυτό το βάζω ως θέμα. «Ποιοτική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την οδηγία 2008/99/ΕΚ– Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».

΄Ηδη αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί και ευρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής και επεξεργάζεται ένας καινούργιος νόμος ένα σχέδιο που λέει «ποινική Προστασία». Στο άρθρο 52 λοιπόν αυτού του νόμου αναφέρεται ότι επιβάλλεται τέλος δύο (2) € / MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και θα έρχεται στους λογαριασμούς των σπιτιών όλων ένα καινούριο χαράτσι.

΄Ετσι λοιπόν, σε μια κουβέντα που είχα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, τον κ. Κουκουλόπουλο, ο οποίος και με ενημέρωσε, έχει κατατεθεί και την έχω και γι΄ αυτό θα ήθελα, ως πρόταση, να μπει και να το υποστηρίξουμε και εμείς.

Υπάρχει μια πρόταση από τους Βουλευτές από τους Νομούς Φλώρινας Κοζάνης και Αρκαδίας Κωνσταντινίδης, Λιάννης, Αθανασιάδης, Βλαντής, Καπισίδης, Κουκουλόπουλος, Παπαδόπουλος, Κωνσταντινόπουλος, Λυκουρένζτος και Ρέππας, που λένε στον Υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου. Ζητούν τροπολογία στο άρθρο 52 και λένε από τα δύο (2) ευρώ που λέει ο νόμος ανά μεγαβατώρα το ένα (1) ευρώ να πηγαίνει υπέρ των νομών της χώρας Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας δηλ. των Δήμων που εντός των διοικητικών τους ορίων δραστηριοποιούνται λιγνιτικές μονάδες. Δηλαδή από τα 2 €/ MWh το 1 €/ MWh να πηγαίνει στους Δήμους. Φανταστείτε ένα εισόδημα στους Δήμους επί πλέον από το λιγνιτόσημο, τι θα μπορεί να κάνει ένας Δήμος.

Και επίσης, δεν θα σας διαβάσω όλο το κείμενο, ζητούν στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, θεωρούμε επιβεβλημένη λένε οι Βουλευτές, την εξαίρεση των κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων Παραγωγής λιγνίτη Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας από την υποχρέωση πληρωμής του ειδικού τέλους.

Να απαλλάσσονται δηλαδή και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να μην πληρώνουν το τέλος αυτό του λιγνίτη. Θεωρώ ότι είναι μία σωστή πρόταση όλων των Βουλευτών των Νομών Φλώρινας, Αρκαδίας και Κοζάνης, που θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του να στηρίξει και να τη στείλει στον κ. Παπακωνσταντίνου και να πει εμείς συνηγορούμε υπέρ της τροπολογίας των Βουλευτών και ζητούμε να μπει μέσα στο νομοσχέδιο αυτή η πρόταση που κάνουν οι Βουλευτές.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Φουσέκης, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, είπε: Συμφωνούμε απόλυτα με τη δέσμευση ότι, αυτή η απόφασή μας θα πάει σε όλα τα Κόμματα σε όλους τους Βουλευτές για να στηριχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Γ. Μπούρας είπε: Θέλω να σας ενημερώσω, κοι συνάδελφοι, ότι είναι έτσι ακριβώς, όπως το είπε ο κ. Τσιριγώτης. Οι Βουλευτές των τριών νομών έχουν υπογράψει την τροπολογία. Σε κάθε περίπτωση εμείς με απόφασή μας πρέπει να υποστηρίξουμε την ομόφωνη απόφαση όλων των Βουλευτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: