DEH

DEH

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Μειώνονται - προς το παρόν τουλάχιστον- τα «φέσια» από τους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ…

Μειώνονται τα «φέσια» της ΔΕΗ από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, καθώς οι μαζικοί διακανονισμοί στο ρεύμα και στο «χαράτσι» του 2011, σε συνδυασμό με την αναβολή λόγω εκλογών της αποστολής της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους για το 2012, βελτίωσαν τις εισπράξεις.
Έτσι, ο Απρίλιος επιφύλασσε καλά νέα για την πορεία των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, που παραδόξως αντί εν μέσω βαθιάς κρίσης να αυξηθούν κι άλλο, και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου, παρουσιάζουν τάση μείωσης.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια απρόσμενη μείωση κατά 130-150 εκ. ευρώ στη χαμηλή τάση με συνέπεια ο συνολικός λογαριασμός από τα «φέσια» να έχει
υποχωρήσει κάπου κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Η ευχάριστη αυτή για τους ανθρώπους της ΔΕΗ έκπληξη, οφείλεται σύμφωνα με τους ίδιους σε δύο λόγους.
Το "χαράτσι" που δεν μπήκε...
Ο πρώτος και βασικότερος αφορά στην αναβολή μέχρι νεωτέρας της επιβολής του περίφημου "χαρατσιού" μέσα στο 2012. Ενώ είχε αποφασιστεί ότι το "χαράτσι" του 2012 θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις και θα αρχίσει να χρεώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Απρίλιο και μετά, τελικά και λόγω της προσφυγής στις κάλπες δεν συμπεριελήφθη σε αυτούς για ευνόητους προεκλογικούς λόγους. Παραμένει, δε, άγνωστο πότε ακριβώς θα αρχίσει η αποστολή του. Έτσι, οι λογαριασμοί που εστάλησαν τον Απρίλιο ήταν λιγότερο "φουσκωμένοι" από εκείνους του 2011, και επομένως η πληρωμή τους πιο εφικτή.
Το μαζικό κύμα των διακανονισμών
Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος αφορά στο γεγονός ότι "δούλεψαν" πολύ το τελευταίο διάστημα οι διακανονισμοί τόσο για παλαιότερες οφειλές στο ρεύμα, όσο και για το τέλος ακινήτων του 2011. Όπως λένε στελέχη της ΔΕΗ, το σύστημα διακανονισμών της επιχείρησης για πληρωμή σε πολλές δόσεις του ρεύματος άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκμεταλλεύονται – όπως λένε στη ΔΕΗ – την εγκύκλιο που εξέδωσε τον Δεκέμβριο το υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, όσα νοικοκυριά έχουν έρθει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ για το ρεύμα, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το ίδιο και για το ειδικό τέλος.
Και τι ανησυχεί τη ΔΕΗ
Βέβαια εκείνο που ανησυχεί τα στελέχη της ΔΕΗ είναι το τι θα γίνει μετά το σχηματισμό κυβέρνησης (όποτε αυτός γίνει), όταν –με βάση τα όσα τουλάχιστον ξέρουμε σήμερα- θα αρχίσει να συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς και το "χαράτσι". Το ερώτημα είναι ότι αφού το αρχικό χρονοδιάγραμμα, της καταβολής του φέτος σε 5 δόσεις - από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013 – έχει ανατραπεί, μήπως συμπτυχθούν οι χρόνοι και ο αριθμός των δόσεων γίνει, για παράδειγμα 4 ; Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, και παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο αριθμός των 4 δόσεων είναι μεγαλύτερος από τις 2 που ίσχυσαν για το 2011, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η θετική πορεία μείωσης των ανεξόφλητων λογαριασμών να αντιστραφεί.
Στάση πληρωμών λόγω ακυβερνησίας ;
Αυτά όσον αφορά στο «χαράτσι» γιατί υπάρχει άλλος ένας ακόμη πιο άμεσος κίνδυνος, που αφορά σε αυτό καθ’ εαυτό το ρεύμα. Πολλοί φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει σύντομα κυβερνητική λύση, για κάποιο μέρος του πληθυσμού θα δημιουργηθεί η αίσθηση του «ακαταδίωκτου» που θα το οδηγήσει στο να μην πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Μια πιθανή επιδείνωση της τάσης για... στάση πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος, αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες στη ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς, η οποία "κρέμεται" από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΗ.

Από: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: