DEH

DEH

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η ΔΕΗ προσφεύγει κατά της ΡΑΕ σχετικά με την απόφαση για την Αλουμίνιον ΑΕ

Κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) θα στραφεί η ΔΕΗ αναφορικά με την απόφαση της Αρχής να καθορίσει προσωρινή τιμή 42 €/MWh για τη συνολική ενέργεια που καταναλώνει η «Αλουμίνιον ΑΕ».

«Είναι προφανές ότι η Απόφαση αυτή ζημιώνει τη ΔΕΗ, υποχρεώνοντάς την να πουλά κάτω του κόστους και ως εκ τούτου η ΔΕΗ προτίθεται να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα κατά της εν λόγω Απόφασης της ΡΑΕ ενώπιον κάθε Αρχής, Εθνικής ή Ευρωπαϊκής» σημειώνει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, «αναφορικά με την Απόφαση 346/2012 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με την οποία καθορίζεται προσωρινή τιμή 42 €/MWh για τη συνολική ενέργεια που καταναλώνει η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, η ΔΕΗ επισημαίνει τα ακόλουθα:

» Η Απόφαση ανατρέπει το νομικό πλαίσιο της υποχρεωτικής Ημερήσιας Αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει θεσπισθεί με προτάσεις της ίδιας της ΡΑΕ, θεωρώντας ότι ειδικά στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ δεν πρέπει να επιμερίζονται τα αναλογούντα σε αυτήν κόστη, που απορρέουν από τη λειτουργία της Αγοράς.

» Η Απόφαση υιοθετεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απόψεις της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και αγνοεί παντελώς τις τεκμηριωμένες επί του θέματος θέσεις της ΔΕΗ.

» Η Απόφαση παραβλέπει τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, τα οποία η ίδια η ΡΑΕ έχει επιβεβαιώσει, και επικαλείται ένα απροσδιόριστο κόστος αναφοράς, το οποίο όμως δεν τεκμηριώνει.

» Η Απόφαση προσδιορίζει ως τιμή διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ τα 42 €/MWh, τιμή που πολύ απέχει από το μέσο ανταγωνιστικό κόστος της ΔΕΗ των 72,71 €/MWh (στα όρια της Υψηλής Τάσης), το οποίο η ίδια η ΡΑΕ έχει εγκρίνει.

» Επίσης, είναι πολύ χαμηλότερη και από την ανταγωνιστική χρέωση των περίπου 62 €/MWh που αντιστοιχεί στις μεταλλουργικές βιομηχανίες μεγάλης και σταθερής ζήτησης.

» Η Απόφαση αναφέρει ότι η ΔΕΗ δεν προέβη σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, παρότι είναι γνωστό, ότι εδώ και αρκετά χρόνια τα δύο μέρη βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις.

» Η Απόφαση παραβλέπει το γεγονός ότι με βάση τις ρυθμίσεις της Αγοράς η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ έχει εναλλακτικές λύσεις προμήθειας από την Αγορά ή μέσω εισαγωγών.

» Είναι προφανές ότι η Απόφαση αυτή ζημιώνει τη ΔΕΗ, υποχρεώνοντάς την να πουλά κάτω του κόστους και ως εκ τούτου η ΔΕΗ προτίθεται να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα κατά της εν λόγω Απόφασης της ΡΑΕ ενώπιον κάθε Αρχής, Εθνικής ή Ευρωπαϊκής».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: