DEH

DEH

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Συνεχίζονται οι Αντεγκλήσεις των Σωματείων της ΔΕΗ με τη ΡΑΕ και την Αλουμίνιον

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα οι φραστικές επιθέσεις των σωματείων της ΔΕΗ ενάντια στη ΡΑΕ και στην Αλουμίνιον,με αφορμή την απόφαση της Αρχής για προσωρινή τιμή 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα στον ηλεκτρισμό που προμηθεύεται η εταιρεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την μια πλευρά, η Αλουμίνιον θεωρεί την τιμή ως υψηλή, ενώ η πλευρά της ΔΕΗ την αντιμετωπίζει ως πολύ χαμηλή.
Την αρχή έκανε η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία χαρακτήρισε ως χαμηλή και ανεπαρκή την τιμή των 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα που επιβλήθηκε προσωρινά από τη ΡΑΕ. Εν συνεχεία, τη σκυτάλη πήρε το σωματείο Σπάρτακος, που έθεσε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με το σκεπτικό της απόφασης και εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων,ο Σπάρτακος ρωτά «γιατί η Αλουμίνιον δεν χρησιμοποιεί το ρεύμα που παράγει από τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής
ενέργειας των 330 MW που έχει κατασκευάσει και που λειτουργεί ήδη εδώ και ένα χρόνο;»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ, η οποία μάλιστα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την ΡΑΕ ως «Φιλιππινέζα των ιδιωτών», με αφορμή και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις τις οποίες θεωρεί άδικες. Η ΓΕΝΟΠ τονίζει σχετικά ότι «η απόφαση υποχρεώνει τη ∆ΕΗ να πουλά κάτω του κόστους και να προσθέτει έτσι δεκάδες εκατ. ευρώ ζημιά στη μεγάλη λίστα των πηγών αφαίμαξής της».
Από την πλευρά του, ο όμιλος Μυτιληναίου και η Αλουμίνιον υποδέχτηκαν θετικά την απόφαση της ΡΑΕ ως προς το πνεύμα της, αν και θεωρούν ότι η τιμή των 42ευρώ συνεχίζει να είναι υψηλότερη κατά 30% από τον μέσο όρο που ισχύει για τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη. Μια τιμή, όπως επισημαίνουν στελέχη του ομίλου, που φορτώνεται στη συνέχεια με ένα σωρό επιπλέον κόστη ώστε η τελική τιμή να θεωρείται μη ανταγωνιστική για ένα μεγάλο βιομηχανικό πελάτη σαν την Αλουμίνιον. Στο εξής πάντως, όλα δείχνουν ότι η έμφαση θα δοθεί στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τον καθορισμό ενός νέου τιμολογίου, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει η ΡΑΕ.
Θυμίζουμε ότι η Αρχή έχει παραθέσει αναλυτικά το σκεπτικό της στη σχετική απόφαση για την Αλουμίνιον, αλλά και στην αντίστοιχη που αφορούσε την Χαλυβουργία Ελλάδος. Η ΡΑΕ μεταξύ άλλων στην ανωτέρω απόφαση σημειώνει ότι η τιμολόγηση των μεγάλων πελατών σε υψηλή και μέση τάση θα πρέπει να γίνεται μετά από διαπραγμάτευση μαζί τους και με βάση τις ιδιαιτερότητες του καθενός και όχι με οριζόντιο και γενικευμένο τρόπο, όπως έκανε η ΔΕΗ μέχρι σήμερα.

ΑΠΟ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: