DEH

DEH

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Νομικές επιφυλάξεις για την είσοδο της ΔΕΗ στη λιανική φωτοβολταϊκών

Νέα επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ απέστειλε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με την οποία του γνωστοποιεί ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του σε σχέση με την αλλοίωση του ελεύθερου ανταγωνισμού από την πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην προώθηση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, τομέα όπου η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση. Ο ΣΕΦ αναφέρεται στο μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με την SILCIO του Ομίλου Κοπελούζου, για την από κοινού ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, με δραστηριοποίηση στα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς και για συμμετοχή της ΔΕΗ
στα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού της SILCIO.
Η επιστολή του ΣΕΦ υποστηρίζεται από νομική γνωμοδότηση την οποία ζήτησε ο Σύνδεσμος και η οποία είναι επίσης επιφυλακτική απέναντι στη συμφωνία καθώς αποφαίνεται ότι «οι επιχειρηµατικές κινήσεις που περιέχονται στο Μνηµόνιο Συνεργασίας είναι από την οπτική γωνία του Δικαίου Ελεύθερου Ανταγωνισµού προβληµατικές σε ορισµένα σηµεία».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γνωμοδότηση «η ΔΕΗ κατέχει στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ποσοστό άνω του 95%, και συνεπώς δεσπόζουσα θέση. Η θέση της αυτή είναι δυνατό να επηρεάσει και τη θέση της στην αγορά παραγωγής και εµπορίας φωτοβολταϊκών συστηµάτων, στην οποία εισέρχεται µε τις εν λόγω συµφωνίες». Επίσης αναφέρει ότι «λόγω της ιδιότητας της ΔΕΗ ως ιδιοκτήτη και διαχειριστή του Δικτύου μπορεί να πιθανολογηθεί ότι η δηµιουργία των επιχειρούµενων εταιρικών σχηµάτων θα οδηγήσει σε εµπόδια για τον Ανταγωνισµό στις συναφείς αγορές και πρέπει, όταν οι συµφωνίες ολοκληρωθούν, αλλά πριν την εφαρµογή τους, να ελεγχθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισµού».
Ιδιαίτερο ρόλο σύμφωνα με τη γνωμοδότηση θα διαδραµατίσει, εφόσον προβλεφθεί από τη συµφωνία, «η όποια χρήση του σήµατος της ΔΕΗ και συνολικά η όποια συνύφανση επιχειρηθεί µεταξύ των νέων επιχειρήσεων και της ΔΕΗ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τη γνωμοδότηση, ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών, προτίθενται να προχωρήσουν σε νομικού τύπου αμφισβήτηση της συμφωνίας ΔΕΗ – SILCIO.
Πηγές της ΔΕΗ με τις οποίες επικοινώνησε το energypress υποβάθμιζαν τις σχετικές αιτιάσεις, αναφέροντας ότι η ΔΕΗ και το νέο σχήμα, όταν δημιουργηθεί, θα αποτελούν δύο απολύτως ξεχωριστές νομικές οντότητες και θα διασφαλίζεται απολύτως η λειτουργία του ανταγωνισμού. Σχολίαζαν επίσης ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αυτόνομη και ανεξάρτητη λειτουργία της ΔΕΗ ως διαχειριστή του δικτύου, καθώς κάτι τέτοιο είναι συνυφασμένο με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και το χαρακτήρα του διαχειριστή.
Ας σημειωθεί τέλος ότι την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται η διαδικασία του τεχνικού νομικού και φορολογικού ελέγχου και στη συνέχεια θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο διαχειριστή η αποτίμηση του «δίκαιου τιμήματος» ώστε, εάν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, να ολοκληρωθεί το deal.

Από: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: