DEH

DEH

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΤΟ 17% ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ


Στον «αέρα» είναι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΔΕΗ και των άλλων φορέων της αγοράς ηλεκτρισμού, εξαιτίας της ακυβερνησίας που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για την έγκριση του δανείου των 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για ένα από τα βασικά μέτρα, που είχε ανακοινώσει λίγο πριν από τις εκλογές το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, έστω και προσωρινά, το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας, της οποίας το έλλειμμα έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ.
Η τρόικα
Η τρόικα για να εγκρίνει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών, το οποίο για το σκοπό αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα προέρχεται από έλλειψη ρευστότητας και δεν αφορά σε διαρθρωτικό έλλειμμα. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα πίεζε και για νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ή τουλάχιστον για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πότε και πώς θα αυξηθούν τα τιμολόγια.
Η αύξηση των τιμολογίων προβλέπεται και στο Μνημόνιο ΙΙ και μάλιστα έως τον Ιούνιο πρέπει να ανακοινωθεί ο τρόπος που θα γίνει για να ισχύσει απο το 2013, το αργότερο. Τα κονδύλια του δανείου θα διοχετευτούν κατά κύριο λόγο στο ΛΑΓΗΕ, τη νέα θυγατρική της ΔΕΗ για τα δίκτυα και την ημερήσια αγορά, προκειμένου να αποπληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς δεν επαρκούν τα έσοδα από το ειδικό τέλος ΑΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ προσέγγιζε τα 200 εκατ. ευρώ.
Πάντως η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη λάβει απο το ελληνικό δημόσιο 130 εκατ. ευρώ από επιστροφή φόρου, που αφορά σε ένα ακόμα από τα μέτρα του πακέτου για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: